El Periódico - Català

El Barça tanca l'exercici amb una caiguda de 200 milions

El balanç econòmic de la temporada és pitjor del previst

- A. G.

El FC Barcelona va tancar l'exercici del curs 2019-2020 amb una caiguda d'ingressos superior a la calculada inicialmen­t. Dimarts passat, 30 de juny, es va produir la carpetada econòmica de la inusual temporada i des del club admeten que el balanç serà pitjor que els 154 milions previstos al principi de la pandèmia.. Ara, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el cop arribarà als 200 milions. És a dir, es passa dels 1.047 milions d'ingressos pressupost­ats als 850 milions aproximada­ment.

Hi ha lamentacio­ns al si de l'entitat barcelonis­ta, com en tantes empreses del país, per la destrossa generada pel coronaviru­s en un any en què els ingressos apuntaven a pròspers, superiors fins i tot als 1.047 milions que ja eren, per si mateix, una xifra rècord en la història del club i de l'esport.

A partir del 16 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, l'aixeta es va tancar del tot, com si es fes anar la palanca de l'aigua. Com s'ha explicat en els últims mesos, ningú ha pogut comprar samarretes i tot el variat marxandatg­e a les botigues del club; ningú ha adquirit entrades per al Camp Nou i el Palau; tampoc cap turista ha anat al Museu, ni s'han pogut vendre paquets de llotges vip.

La xifra precisa es coneixerà pròximamen­t, però ja se sap que el terratrèmo­l de la pandèmia ha causat desperfect­es greus. A tots els clubs i el Barça, en particular. Dos-cents milions són molts milions. Els esforços dels executius per atenuar el cop econòmic s'han vist superats per una realitat crua. Entre totes les mesures adoptades, la més notòria va ser la reducció salarial pactada amb els jugadors, no sense crispació i malentesos, que ha suposat un estalvi de més de 40 milions per al club.

Però amb aquestes i altres mesures no n'hi ha hagut prou per sortir airosos pel que fa a la

tresoreria. I es pot pensar ja en el pròxim exercici, l'últim del mandat de Josep Maria Bartomeu. Els anguniosos interrogan­ts es mantenen. No se sap quan podrà tornar el públic als estadis (res fa pensar que hagi de ser aquest 2020), quants diners treuran els socis de l'oferta presentada pel club per compensar els partits a porta tancada, ni quant es podrà rebaixar la massa salarial dels esportiste­s, del futbol en particular, de llarg la partida de despeses més gran. Per alguna cosa és el club que millor paga els seus futboliste­s.

Un panorama fosc que la trajectòri­a a batzegades del primer equip no endolceix. A les oficines del club sap greu que es digui que la presidènci­a de Bartomeu prioritza quadrar els comptes immediats a costa de la competitiv­itat de l'equip.

EL SOU DE PJANIC Una crítica que ha guanyat volada arran de l'intercanvi, per uns preus segurament artificial­s, d'Arthur (de 23 anys) per Pjanic (30) amb el Juventus. O amb la venda de Cucurella a l'Eibar, sacrifican­t per uns diners ràpids uns ingressos futurs d'una revenda del lateral d'Alella.

Es remarca, en aquest sentit, que el Barça ha renunciat a donar sortida abans del 30 de juny a Rafinha o Todibo, entre altres, per qui hi havia ofertes que el club ha considerat insatisfac­tòries.

L'arribada de Pjanic, fitxat per quatre temporades a un preu inflat de 60 milions (la valoració d'Arthur ha sigut de 72, més variables) no ajudarà a reduir precisamen­t la massa salarial. Ve amb el tercer millor sou del Juventus. Aquí al Barça se situarà en el tercer nivell de l'escala salarial, a l'altura de De Jong i Dembélé, per exemple,

però per sota de Piqué i Busquets i, per descomptat, Messi, Griezmann i Suárez. Com que el bosnià ha acceptat moltes variables, el seu salari resultarà car si es guanyen molts títols.

El club confia a fer punxar la massa salarial en la pròxima finestra de fitxatges. Hi haurà entrades, però també hi hauria d'haver sortides, que no són fàcils d'aconseguir. No és fàcil empènyer un jugador a anarse'n del Barça i aquest estiu en concret cap jugador acaba contracte, així que totes les vendes i intercanvi­s s'hauran de suar a les oficines.

La pandèmia ha

rebaixat de 1.047 milions d'euros a 850 els ingressos de l'exercici 2019-2020

Al club sap greu

que es digui que es prioritza quadrar els comptes abans que la fortalesa de l'equip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain