El Periódico - Català

El PP, fora del pacte econòmic de reconstruc­ció

El president segella amb centrals i empresaris un acord per la recuperaci­ó i l'ocupació Els conservado­rs no recolzen al Congrés els pactes de la comissió de reconstruc­ció

- JUAN RUIZ SIERRA PILAR SANTOS

Des que va esclatar la crisi del coronaviru­s, Pedro Sánchez ha estat reclamant «unitat» als actors polítics i socials. El missatge, no sempre acompanyat d'accions, ha tingut un èxit dispar, però ahir, a la Moncloa, el president del Govern va obtenir una fotografia molt rellevant. Sánchez va firmar amb els principals sindicats i patronals el «pacte de reactivaci­ó econòmica i per l'ocupació», el contingut del qual, molt genèric, pretén establir les bases de la recuperaci­ó.

Alhora, a menys de sis quilòmetre­s d'allà, al Congrés dels Diputats, el resultat de les negociacio­ns va ser molt diferent: el PP no va recolzar les conclusion­s sobre economia i polítiques socials de la comissió de reconstruc­ció, i només es va abstenir en les relatives a sanitat i la Unió Europea. Els conservado­rs van assenyalar que el Govern no va acceptar les seves principals esmenes (en va descartar 217 de 309) i es van regirar contra la pujada d'impostos anunciada per Sánchez i la voluntat de l'Executiu de derogar la reforma laboral, dos elements que no van impedir el pacte entre la Moncloa i els empresaris. Per al Govern, el partit de Pablo Casado no ha tingut, en realitat, voluntat d'acord.

«Sense consens en tots els àmbits, serà difícil aconseguir la transforma­ció de l'economia», assenyala Sánchez

/ MISSATGE DE CONFIANÇA «Sense consens, en tots els àmbits, serà difícil aconseguir la transforma­ció per a una nova economia. Aquest acte és un missatge de confiança en el nostre país. La unitat no només ha salvat vides, sinó que pot salvar empreses i llocs de treball. Aquest és el

El PP continuarà negociant fins al 22 de juliol, dia en què tindrà lloc la votació final al Congrés

camí», va dir Sánchez durant l'acte amb els empresaris i les centrals, en el qual no es van poder formular preguntes perquè els mitjans hi tenien prohibida l'assistènci­a.

La Moncloa remarca que la unitat és ara més important que mai. Sobretot, davant de la negociació dels fons europeus, els criteris de repartimen­t del qual s'han de concretar en una cimera de caps d'Estat i Govern els dies 17 i 18 de juliol. A Espanya li correspond­rien 140.000 milions d'euros, però no s'han fixat encara ni les condicions ni el termini per tornar-los. Per això, insisteixe­n en el Govern, la transcendè­ncia de llançar una imatge que tot el país està unit.

El pacte, que solidifica la voluntat de consens que ha presidit la relació de l'Executiu amb els agents socials (amb els ertos i el salari mínim com principals exemples), no entra en detalls. Parla d'arribar a un acord per la industrial­ització, impulsar el teletrebal­l i la digitalitz­ació, fer passos en l'economia verda, lluitar contra el frau fiscal i reforçar els serveis públics. Serà la base sobre la qual començar a negociar.

«Els acords tenen una transcendè­ncia extraordin­ària», va assegurar Sánchez. Poc abans, el Consell de Ministres havia aprovat importants mesures, com la creació d'un fons de 10.000 milions d'euros per rescatar empreses, una línia d'avals de 40.000 milions per impulsar nous projectes de les companyies i el pla Renove 2020 per a l'adquisició de vehicles. El missatge traslladat per la Moncloa és que la recuperaci­ó està en marxa i que aquesta s'aconseguir­à des de la unitat. No obstant, en una decisió gairebé sense precedents, l'Executiu va evitar explicar aquestes iniciative­s, cancel·lant la roda de premsa que se celebra després de la reunió del Gabinet.

La nova firma de Sánchez a la Moncloa va sorprendre el PP, que estava avançant en una entesa amb el PSOE en el Congrés en dues de les quatre àrees de treball de la comissió de reconstruc­ció. Les negociacio­ns estaven bastant avançades per tancar acords a la UE i Sanitat, segons fonts parlamentà­ries, tot i que finalment els populars s'hi van abstenir.

/

PAGA EXTRA ALS SANITARIS Volen, va explicar Ana Pastor, la portaveu conservado­ra en aquest òrgan, que el PSOE accepti algunes esmenes més, com la creació d'una Agència de Salut Pública i una paga extraordin­ària als profession­als sanitaris. Els populars, va apuntar la dirigent socialista Adriana Lastra, van vincular els dos acords i per això tampoc van recolzar el de polítiques europees.

Pastor va assegurar que té la «mà estesa» per continuar negociant fins al 22 de juliol, quan es produirà la votació final per part del ple del Congrés. Els textos votats ahir van tirar endavant amb el recolzamen­t de Cs i els partits minoritari­s. Només es necessitav­en més sís que nos. La retirada de Vox de la comissió (53 diputats) va facilitar la suma al Govern.

 ??  ?? Pedro Sánchez, al costat dels líders sindicals i empresaria­ls, ahir a la Moncloa.
Pedro Sánchez, al costat dels líders sindicals i empresaria­ls, ahir a la Moncloa.
 ??  ?? EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS
EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain