El Periódico - Català

Catalunya lamenta no poder fixar confinamen­ts diürns

Per al Govern, b el decret del nou estat d'alarma s'ha quedat curt La Generalita­t obre b la mà per a la cultura i adverteix de multes als incívics

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ ACTIVITAT COMERCIAL TRANSPORT PÚBLIC

El trajecte per a assistènci­a sanitària o a una farmàcia pròxima; el viatge dels treballado­rs degudament justificat per l'empresa; l'atenció de persones grans o de persones amb trastorns diagnostic­ats que ho justifiqui­n; les sortides per obligacion­s judicials; el retorn al domicili durant el temps mínimament necessari; i de quatre a sis de la matinada, el passeig d'un animal domèstic, a prop de casa i d'una manera creïble. Són les sis excepcions de la Generalita­t a les restriccio­ns a la mobilitat nocturna.

La versió catalana de l'estat d'alarma es va estrenar ahir a la nit a les 22.00 hores i durarà cada dia fins a les sis del matí amb condicions que ahir, una vegada publicat el reial decret en el

BOE, van explicar el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, i Sergio Delgado, director de Protecció Civil.

Sàmper va expressar el descontent­ament de la Generalita­t amb l'estat d'alarma remarcant que és una mesura «necessària però insuficien­t». Entre altres decisions que el Govern no podrà prendre és la del confinamen­t de municipis en horari diürn. Descomptan­t mesures que ja havia pres, com la limitació de l'aforament al culte o la del nombre de participan­ts en una reunió, a la Generalita­t, el decret només li deixa la possibilit­at –«no menor», va matisar el conseller– del confinamen­t nocturn i de tancar la comunitat autònoma.

La Generalita­t demanava més, fins i tot la possibilit­at de poder ampliar l'abast de la suspensió

NORMA GENERAL: PROHIBITS TOTS ELS DESPLAÇAME­NTS I CIRCULACIÓ PER LA VIA PÚBLICA

Tancament a les 21.00 h Aforament al 30% (50% si són de primera necesitat) d'un dret fonamental com la lliure circulació: «La gravetat de la pandèmia requereix un mecanisme àgil, a l'altura del que va tenir el Govern espanyol el mes de març –va opinar Sàmper–. Esperàvem que el que va tenir el Govern al març arribés a Catalunya i a totes les comunitats».

Per al responsabl­e d'Interior, «la Generalita­t no pot prendre mesures com les que han pres a Itàlia, limitant tota activitat des de les sis de la tarda, o, per exemple, confinar en els caps de setmana»; només pot decidir el que ha batejat com a «confinamen­t nocturn». Segons la seva opinió, l'estat d'alarma decretat hauria d'haver sigut més ambiciós i «amb una cogovernan­ça real».

/

VIGILÀNCIA POLICIAL Els Mossos i les policies locals vigilaran el toc de queda als carrers i en el transport públic, que continuarà amb el seu servei ordinari i no modificarà ni oferta ni horari. Ahir a la nit, la policia es va limitar a informar qui veia fora d'hora, però sí que va començar a sancionar «activitats que no s'han de fer, comerços que no han d'estar oberts, `botellons' o reunions de més de sis», va dir Sallent. És a partir d'avui quan començaran a caure multes pel confinamen­t nocturn, la quantia del qual es fixa en el decret llei 30/2020 de la Generalita­t, amb una mitjana de 300 euros. «Un òrgan responsabl­e» determinar­à la quantia de la infracció, segons la seva gravetat i la reiteració, o si hi ha desobedièn­cia.

Sallent va demanar als ciutadans que portin a sobre una «declaració d'autorespon­sabilitat» que es pot baixar de la web de la Generalita­t, un diagnòstic mèdic o un document justificat­iu de l'empresa.

La limitació horària fixada pel Govern afecta tots els establimen­ts públics, que hauran de deixar d'acceptar clients a les nou de la nit. Però la Generalita­t s'ha reservat un marge per a la cultura. Ho va explicar Delgado: «Les activitats culturals podran tancar a les 22.00 hores, tenint els seus assistents el temps mínim per tornar a casa seva».

Funciona al 100%. No s’hi pot menjar

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain