El Periódico - Català

Toc de queda i seguretat jurídica

- Xavier Arbós CAT. DRET CONSTITUCI­ONAL (UB). COMITÈ EDITORIAL D'EL PERIÓDICO

La pandèmia avança i la preocupaci­ó augmenta. Mirem les autoritats esperant solucions, i veiem com dediquen una part de les seves energies a discussion­s jurídiques bastant difícils de seguir. D'aquí es podria iniciar una deriva populista perillosa, que presentés el Dret com a un obstacle a la lluita contra l'epidèmia. Per aquesta raó crec que tots els juristes hem de fer propostes constructi­ves, presentant opcions que combinin raonableme­nt la garantia de tots els drets fonamental­s. I no és fàcil fer-ho amb la normativa actual, perquè la defensa del dret a la vida en una epidèmia descontrol­ada ens aboca a la restricció d'altres drets fonamental­s. Almenys, com s'està veient ara, a la limitació del dret a la lliure circulació.

Això és el que comporta el toc de queda. Es tracta d'una restricció horària de la llibertat de circulació, que pot afectar tota la població o algunes franges d'edat. Aquesta mesura es pot imposar sens dubte mitjançant l'estat d'alarma. Si examinem la llei orgànica dels estats d'alarma, excepció i lloc (LOEAES), veiem que un dels supòsits en què es pot declarar és el de crisis sanitàries (art. 4.2) i una de les mesures que es pot adoptar és «limitar la circulació o permanènci­a de persones o vehicles en hores i llocs determinat­s, o condiciona­r-les al compliment de certs requisits» (art. 11 a). És el Govern central el que pot declarar l'estat d'alarma, tant per decisió pròpia com a petició del president d'una comunitat autònoma, de manera que pot declarar-se en qualsevol moment després d'una reunió del Consell de ministres.

Com és natural, a aquesta restricció d'un dret fonamental li correspone­n garanties. La primera és la prevista en l'article 6.2 de la LOEAES: la pròrroga de l'estat d'alarma més enllà de 15 dies requereix l'autoritzac­ió del Congrés dels Diputats. Aquesta garantia té caràcter polític, ja que una representa­ció de la ciutadania valora lliurement la conveniènc­ia de mantenir la restricció del dret fonamental. Però n'hi ha una altra que convé recordar, que és la que deriva de l'article 53.2 de la Constituci­ó. Aquest precepte habilita qualsevol ciu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain