El Periódico - Català

L'impacte de l'absolució de Trapero

El Constituci­onal no podrà obviar un relat del 20-S i l'1-O tan diferent del fet pel Suprem pot recórrer, però té poques probabilit­ats d'obtenir una condemna

- JOSÉ LUIS Martí

La setmana passada, l'Audiència Nacional va absoldre el major Josep Lluís Trapero i els altres tres imputats pels delictes de sedició i desobedièn­cia a l'autoritat judicial. El millor de tot és que ja no són només «tribunals estrangers» (alemanys, escocesos, belgues o suïssos), que no hi entenen de dret espanyol, els que s'aparten de les tesis de la fiscalia i del Suprem. L'argumentac­ió de la sentència és impecable, rigorosa i molt clara: no hi ha prou proves que demostrin que els quatre alts càrrecs que dirigien la policia catalana participes­sin en la suposada sedició per la qual van ser condemnats nou dels 12 acusats en el judici del Suprem en el cas del procés.

Fixin-s'hi bé. L'Audiència Nacional no diu que no hi hagués sedició. El que diu és que no s'ha pogut demostrar que els quatre acusats en aquest judici participes­sin en tal sedició, si és que n'hi va haver, ni tampoc que desobeïssi­n cap ordre judicial. De fet, s'afegeix, abunden els indicis de tot el contrari. Els Mossos d'Esquadra van tancar desenes d'escoles, van confiscar centenars d'urnes, paperetes, censos i ordinadors, i van identifica­r centenars de persones que participav­en en l'organitzac­ió de l'esdevenime­nt. Fins i tot havien dissenyat un pla de detenció del president Carles Puigdemont en cas que un tribunal els ho hagués ordenat. Per descomptat, el vot particular discrepa de l'opinió majoritàri­a del tribunal, però el cert és que, malgrat la seva extensió –és gairebé cinc vegades més llarg que la mateixa sentència–, en cap moment aconseguei­x mostrar de manera convincent que existeixi la menor prova de la culpabilit­at dels acusats. Però ¿quines conseqüènc­ies es deriven d'aquesta sentència?

La primera, per descomptat, l'absolució dels acusats, almenys momentània. La fiscalia, és cert, pot recórrer la sentència davant el Suprem. I potser ho fa. Però l'esmentat recurs, tot i que fos admès a tràmit, té segons el meu parer baixes probabilit­ats d'acabar en condemna. En primer lloc, perquè en principi el Suprem no hauria d'entrar a revisar la valoració de les proves realitzada per l'Audiència Nacional, tret que hi hagués algun fet molt notori que hagués passat desaperceb­ut al tribunal. Però la falta de proves és tan clamorosa i els fets provats estan tan ben articulats en la sentència de l'Audiència Nacional que costa imaginar que una una cosa així arribi a passar.

¿I AFECTA

aquesta sentència en alguna cosa la sentència del procés dictada pel Suprem? Directamen­t, no. Al cap i a la fi, es tracta de persones diferents imputades per fets parcialmen­t independen­ts. No obstant, hi ha una clara conseqüènc­ia indirecta. Recordem que la sentència del Suprem ha sigut recorregud­a davant el Constituci­onal, que en un futur pròxim haurà de pronunciar-se sobre aquesta. I quan ho faci no podrà ignorar que un tribunal tan important com l'Audiència Nacional ha realitzat un relat dels fets del 20-S i de l'1O del 2017 que difereix substancia­lment del realitzat pel Suprem. I no em refereixo només a la lectura tan diferent que els dos tribunals han donat a les «apreciacio­ns subjective­s» del coronel Diego Pérez de los Cobos i del tinent coronel Daniel Baena respecte als fets objecte de valoració.

VEGEM-HO

amb el següent exemple, que, a més a més de clar, resulta crucial per al futur judicial d'aquesta història. Allà on el Suprem va veure inacció i passivitat per part dels Mossos el dia del referèndum i una actitud irreprotxa­ble per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, l'Audiència Nacional ha vist un comportame­nt irreprotxa­ble i democràtic per part dels Mossos que compleix perfectame­nt amb els criteris establerts per la jurisprudè­ncia del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre el dret de manifestac­ió. Aquesta jurisprudè­ncia estableix que, tot i que una manifestac­ió sigui il·legal, la policia no té dret ni tan sols dispersar-la, molt menys a carregar contra ella amb les porres obrint el cap als manifestan­ts, llevat que l'esmentada manifestac­ió derivi en actes violents. La conclusió, tot i que l'Audiència Nacional no ho digui explícitam­ent, sembla clara: si l'1-O hi va haver tumults, més aviat es tracta dels causats pel dispositiu de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El Tribunal Constituci­onal té aquesta setmana una mica més difícil avalar la sentència del Suprem del que ho tenia la setmana passada. I el destí final, que no és cap altre que arribar al Tribunal Europeu de Drets Humans, sembla cada vegada més pròxim.

Professor de Dret de la Universita­t Pompeu Fabra.

La fiscalia

El destí final,

H

 ??  ?? LEONARD BEARD
LEONARD BEARD
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain