El Periódico - Català

¿A qui hem d'escoltar?

ELS DILLUNS,

- SALVADOR Macip

Aquests dies ha ressuscita­t una idea que es va proposar al principi de la pandèmia, la de buscar la immunitat de grup d'una manera espontània, deixant que la gent s'infecti mentre s'aïllen només els vulnerable­s. Ho han recomanat uns científics de renom en l'anomenada Declaració de Great Barrington. Això suposaria fer el contrari del que persegueix­en les mesures actuals, que és intentar protegir-nos per evitar el màxim nombre de contagis fins a aconseguir la immunitat gràcies a la vacuna.

No cal saber-ne gaire d'epidemiolo­gia per entendre els punts febles de l'estratègia. Per començar, malgrat que la majoria de les morts es veuen en les poblacions de risc, també hi ha víctimes entre gent sana de totes les edats. A més, encara no coneixem les conseqüènc­ies a llarg termini de la Covid-19 ni quins problemes de salut comportarà. Alguns símptomes (cansament, ofec, pèrdua d'olfacte...) poden durar mesos. I en un estudi de l'Hospital Universita­ri de Frankfurt, el 78% dels pacients que s'havien recuperat presentave­n alguna afectació cardíaca. Finalment, la idea d'aplicar restriccio­ns només als avis i malalts és difícil d'aplicar, perquè és impossible evitar del tot que interaccio­nin amb persones d'altres grups.

La conclusió és que aquesta tàctica no és ni ètica ni factible, perquè les xifres de mortalitat i morbiditat a què s'arribaria serien massa altes. No ho dic jo, sinó la gran majoria dels experts en el tema, per això és sorprenent que gent amb bona reputació científica hagi tornat a posar la idea sobre la taula. Entossudir­se en camins que ja s'ha vist que no porten enlloc pot ser perillós, perquè aquí no estem parlant d'una simple discrepànc­ia acadèmica, sinó de decisions de salut pública que afecten la supervivèn­cia de la població. A més, erosiona la confiança que tenen els ciutadans en els experts, que donen la imatge de contradir-se constantme­nt.

VAIG INSISTIR, EN UNA

entrevista que em van fer fa poc, que, abans de prendre decisions, els polítics han de fer cas als científics. Un dels tertulians va comentar llavors: «Sí, ¿però a quin?». Citant precisamen­t la controvèrs­ia amb la Declaració de Great Barrington. És un dubte molt vàlid. No tothom té clar com funciona la ciència, i és necessari que ho expliquem millor. El coneixemen­t avança gràcies a la discussió i el debat. Quan no hi ha prou informació per saber amb certesa una resposta, només podem proposar teories, sovint enfrontade­s, i és inevitable que algunes siguin més encertades que d'altres. Però a mesura que anem sabentne més, certes opcions es converteix­en en marginals i d'altres en acceptades. Als humans ens agrada apostar pels que van a contracorr­ent i s'enfronten a l'ordre establert. Són personatge­s que queden molt bé en les pel·lícules però, en l'entorn científic, solen estar equivocats. La ciència no funciona amb intuïcions, sinó amb dades contrastab­les que qualsevol amb una mica d'experiènci­a pot interpreta­r. Per això, quan són bastant clares, ens acabem posant d'acord.

La resposta, doncs, és que els polítics i la societat han de triar les recomanaci­ons avalades per la majoria dels científics i no deixar-se enlluernar per la mística que emanen els dissidents. O, encara pitjor, escollir l'opció que encaixa millor amb la teva agenda, independen­tment de la seva solidesa científica. La Declaració de Great Barrington podria ser un exemple, perquè s'hi han escudat polítics poc partidaris d'aplicar mesures restrictiv­es, que la resta dels experts diuen que són les úniques que funcionara­n ara. Una altra és Li Meng-Yan, científica xinesa a qui alguns mitjans estan fent un cas exagerat aquests dies perquè és una de les poques que encara diu que el SARS-CoV-2 va ser creat al laboratori, quan no hi ha cap dada fiable que ho acrediti. Al contrari: el virus és 96% idèntic al seu antecessor immediat, el RaTG13, que fa dècades que circula entre els ratpenats.

Per això és important que els líders es deixin assessorar, no per un expert, sinó per un comitè ampli i heterogeni d'experts. Han de prioritzar els consells presos per consens i entendre en quines dades es recolzen. De vegades s'equivocara­n, però no tant com amb l'estratègia d'anteposar la política a la ciència. Actualment, les disputes entre partits han aconseguit que l'arrogància s'imposi al seny. No ens podem permetre que dins un govern hi hagi algú poc capacitat que prengui decisions al marge del que diuen els experts només perquè els recolza un polític d'un altre color, perquè el preu d'aquesta incompetèn­cia no es paga amb vots, sinó amb vides.

Metge i investigad­or de la Universita­t de Leicester i la UOC.

H

 ??  ?? MONRA
MONRA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain