El Periódico - Català

El futbol que va deixar de ser-ho

- Ricardo Urazurruti­a

Tarda d'un dimecres al parc del Besòs. Joves del barri protagonit­zen un partit de futbol que, per l'equipament i el desplegame­nt, bé podria ser semiprofes­sional si no fos per l'erm i polsós terreny on es juga.

Malgrat això, i sense que els protagonis­tes fossin coneguts, aquesta trobada tenia una cosa fonamental: públic. O almenys això pensàvem. Un petit grup de jubilats alternaven la mascareta amb la pipa o el puro mentre encoratjav­en els jugadors en el transcurs del joc, proveïts de cadires de jardí. Al seu costat, un petit grup de nens, degudament separats i acompanyat­s dels seus pares, donaven instruccio­ns a l'àrbitre i els jutges de línia. Una imatge de futbol de barri en la seva més pura essència, amb un component que, fins i tot podent semblar essencial, fa temps que va deixar de ser-ho per a la supervivèn­cia de l'esport rei.

El futbol de primer nivell no necessita ja els seus abonats. Les quotes de retransmis­sió, l'streaming i el seguici de patrocinad­ors que amalgamen algunes de les seves estrelles han fet passar a un tercer o quart nivell la prioritat d'aquests ingressos en uns clubs que, paradoxalm­ent, semblen continuar tenint patent de cors davant Hisenda malgrat les astronòmiq­ues xifres en deutes que van acumular en temps de bonança. Excessos de temps passats que, no obstant, no han fet abaixar el cap a aquestes mateixes estrelles i acceptar rebaixes salarials.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain