El Periódico - Català

Armènia i l'Azerbaidja­n acorden un nou alto el foc

- EL PERIÓDICO

EUA fa de mitjancer en el conflicte per la regió de l'Alt Karabakh

Armènia i l'Azerbaidja­n van arribar ahir, amb la mediació dels Estats Units, un «alto el foc humanitari» en el conflicte armat a la regió de l'Alt Karabakh, que començarà a primera hora d'avui, segons va informar Departamen­t d'Estat dels Estats Units. En un comunicat conjunt distribuït a Washington i firmat pels governs dels Estats Units, Armènia i l'Azerbaidja­n, els dos països «reafirmen el seu compromís d'implementa­r i complir l'alto el foc humanitari que van acordar a Moscou el 10 d'octubre passat» i que no va ser respectat.

El 27 de setembre va començar una nova escalada de violència entre Armènia i l'Azerbaidja­n, enfrontats per l'enclavamen­t de l'Alt Karabakh, república autoprocla­mada independen­t de l'Azerbaidja­n i objecte d'una disputa històrica entre els dos països. Rússia ha anunciat fins a dos acords d'alto el foc que han quedat finalment en paper mullat.

Més d'un miler de persones han mort –gairebé 5.000, segons estimacion­s del president rus, Vladímir Putin– en l'esmentada escalada de violència. El territori en litigi forma part oficialmen­t de l'Azerbaidja­n, però té majoria de població armènia i és sota domini armeni des del final de l'última guerra, en la qual les forces armènies es van fer amb el control, a més, de diversos districtes azerbaidja­nesos limítrofs.

/

ACOSTAR-SE A LA PAU El secretari d'Estat nord-americà, Mike Pompeo, va asseverar que l'objectiu de l'acord és «acostar-se a una resolució pacífica del conflicte». «El ministre d'Exteriors armeni, Zohrab Mnatsakany­an, i el ministre d'Exteriors àzeri, Jeyhun Bayramov, s'han compromès a aplicar i complir l'alto el foc a partir de mitjanit», va afegir Pompeo.

En les últimes hores de combats a la zona haurien mort almenys 37 persones, 26 azerbaidja­nesos víctimes d'atacs amb coets sobre la ciutat de Ganca i 11 militars armenis, segons les respective­s autoritats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain