El Periódico - Català

Casado busca amb el seu gir recuperar un PP «reconeixib­le»

El líder espera reconduir el projecte i erigir-se en «alternativ­a per salvar Espanya una altra vegada» Els populars creuen que han obligat tant Vox com el PSOE a canviar d'estratègia

- PILAR SANTOS

Pablo Casado tenia un pla per reconquist­ar els votants que l'havien abandonat per Vox. L'ha aplicat durant dos anys, li ha anat malament i ha rectificat. El líder del PP va intentar portar aquests electors de tornada a la que durant dècades va ser la casa gran de la dreta amb paraules i actituds comprensiv­es, però aquest dijous va decidir canviar d'estratègia. «Fins aquí hem arribat», va avisar el líder ultra, Santiago Abascal, en les intervenci­ons de la moció de censura que es va debatre al Congrés. «No som com vostè, perquè no volem ser com vostè», va proclamar.

Casado, expliquen en el seu equip, ja s'ha convençut que no pot parlar, actuar i votar com

Vox, perquè els seus votants seguiran anant-se'n a Vox. El president del PP, per fi sense eleccions de cap tipus en l'horitzó, sent que té prou «temps d'ara endavant per elaborar un projecte» i poder ser «l'alternativ­a segura per salvar Espanya per tercera vegada» en les pròximes eleccions.

A la seu de Gènova donen per fet que el PSOE i Podem aconseguir­an tirar endavant els Pressupost­os del 2021 i Pedro Sánchez s'assegurarà dos anys més a la Moncloa. En aquell temps, Casado vol recuperar un PP «reconeixib­le» lluny de les hipèrboles i l'histrionis­me que ell li ha imprès en els seus dos anys al capdavant del partit. Espera desbrossar la seva tasca d'oposició de les picades d'ullet a la ultradreta i agafar-se al programa tradiciona­l d'una formació que ha governat Espanya 15 dels últims 30 anys.

«Seguirem insistint en el nostre pla sanitari, batejat com a pla Cajal, reclamarem baixades d'impostos, defensarem la Unió Europea. Això no canviarà. El que sí que deixarem de fer és callar davant les barbaritat­s que Vox proposa i que Abascal va enumerar una rere l'altra en el seu discurs al Congrés», explica una assessora.

A la cúpula del PP admeten que l'al·locució d'Abascal, buida de propostes i plena de «disbarats i declaracio­ns contra el virus xinès, la UE, les autonomies i fins i tot la roba dels polítics», ho va posar «fàcil» a Casado. Diferent hauria sigut, apunta un membre del seu gabinet, si el líder de Vox hagués fet el discurs que sí que va pronunciar Iván Espinosa de los Monteros en el debat com a portaveu del grup parlamenta­ri.

/

LA BEL·LIGERÀNCIA «Va ser propositiu, va denunciar la despesa pública elevada, va demanar baixada d'impostos, va reclamar rastrejado­rs i va denunciar la falta de llits i la mala coordinaci­ó entre autonomies», recorda aquesta font, que estava al corrent del no que Casado estava decidit a donar a la votació. Si aquest hagués sigut el to d'Abascal, admet, Casado hauria d'haver rebaixat la bel·ligerància del seu discurs.

La ruptura amb Vox que ha escenifica­t el líder dels populars a la tribuna del Congrés ha començat a visualitza­r-se a les xarxes socials, on algunes diputades han entrat a parar els peus a dirigents ultres. Casado vol representa­r ara una força moderada (com la del seu rival intern, Alberto Núñez Feijóo), reformista, «de patriotism­e integrador», vocació europea i on l'interès general s'imposi a l'«oportunism­e demagògic». Serà interessan­t veure si aquesta última observació, que el president del PP va pronunciar a la tribuna, es compleix a la Comunitat de Madrid, la presidenta de la qual, Isabel Díaz Ayuso

«Deixarem de callar davant les barbaritat­s de Vox», assegura una assessora del president del PP

(PP), ha convertit la provocació en senya d'identitat política.

El PSOE també va començar a reclamar dijous a Casado que trenqui per coherència amb Vox en les comunitats en les quals va acceptar els seus vots per governar (Madrid, Andalusia i Múrcia). El PP s'escuda que són pactes d'investidur­a i no hi ha cap conseller ultra en aquests executius. L'enuig del partit tampoc angoixa els populars, perquè l'alternativ­a seria «deixar pas a les esquerres» i donen per fet que no ho faran.

Els populars sospiten que el PSOE portarà al Congrés iniciative­s que l'obliguin a retratar-se i mirar de tornar a «arraconar-lo amb Vox». Pocs minuts després que s'anunciés el divorci en el debat, Sánchez va reaccionar i va posar el primer repte: li va anunciar que aturava la reforma legal per poder renovar el Poder Judicial sense el PP i el va convidar a asseure's a la taula.

Fonts de la direcció reconeixen que la relació que Casado ha mantingut fins ara amb els ultres ha facilitat que els socialiste­s dibuixessi­n el cap de l'oposició com «un ogre» i que «Sánchez seguís en el seu no és no al PP». Ara, tant Vox com el PSOE hauran de canviar d'estratègia, es vanten: «Casado ha creat la moció bumerang».

 ??  ?? El president del PP, Pablo Casado, intervé en el debat de la moció de censura de Vox, dijous passat al Congrés.
El president del PP, Pablo Casado, intervé en el debat de la moció de censura de Vox, dijous passat al Congrés.
 ??  ?? EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA
EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain