El Periódico - Català

L'últim tango d'ERC

-

Fa tot just un mes, Madrid era l'infern. Des de Catalunya miràvem amb incredulit­at l'intercanvi de cops baixos entre la Comunitat de Madrid i el Govern. La indòmita Isabel Díaz Ayuso es regirava contra l'assenyalam­ent de Pedro Sánchez, que li exigia més mà dura contra la Covid. Malgrat l'estat d'alarma ad hoc que va decretar el Govern, la comunitat no va tancar bars i restaurant­s. A Catalunya sí que se'ls va obligar a abaixar les persianes dies després.

La Generalita­t, que sempre ha volgut mostrar anticipaci­ó, prenia la iniciativa perquè els contagis no es desboquess­in. Tot i així, Catalunya està igual, si no pitjor, que Madrid. Això sí, amb bars i restaurant­s tancats, 40.000 treballado­rs novament en situació d'erto i moltíssims propietari­s tremolant, apuntant al tancament definitiu dels seus negocis. Jutjant els resultats, potser no n'hi havia per a tant amb Ayuso o no n'hi hauria d'haver tan poc envers la resta. A menys que només importin els discursos i que la pandèmia sigui únicament un altre escenari al qual traslladar prejudicis ideològics sense que la realitat compti per a molt.

Ara, la nova esperança es diu toc de queda, sota el paraigua de l'estat d'alarma generalitz­at decretat per Sánchez. Macron l'ha posat al mapa utilitzant els altaveus de França, tot i que no va ser el primer lloc on va entrar en vigor. La resta han vist en la iniciativa un excel·lent agafador. Proporcion­a la coartada necessària per mostrar duresa i determinac­ió –és una mesura coercitiva de gran excepciona­litat–, però alhora deriva en un impacte econòmic molt menor que un altre tipus d'iniciative­s.

Que, per part seva, el Govern català hagi deixat la porta oberta –encara que la consellera Alba Vergés s'hagi esforçat a aclarir que no té per què ser així– a reobrir bars i restaurant­s amb indicadors epidemiolò­gics pitjors que quan es va ordenar tancar-los, indica fins a quin punt els executius estan experiment­ant en directe amb la població i creuant els dits. Saben que cal fer coses, però no saben quines.

Escenari endimoniat

L'escenari és endimoniat per a ERC. Amb la presidènci­a, tot i que sigui en funcions, de Pere Aragonès, i els departamen­ts de Salut, Benestar i Educació també sota capa republican­a, la gestió de la pandèmia queda, des del punt de vista d'oportunita­t i risc polític, únicament a les seves mans.

Està clar que a JxCat no estan disposats a fer presoners i ja actuen com si això no anés del tot amb ells, encara que mitja Generalita­t sigui seva. La narrativa a construir és que Aragonès és més lent, la paràlisi per anàlisi, i no té prou lideratge per a les decisions ràpides i difícils que sí que prenia Quim Torra, que va exercir des del primer dia el paper de supercampi­ó del confinamen­t.

En paral·lel, si aquestes decisions fan malbé sectors productius i l'economia en general, cosa inevitable, sempre pot treure's a escena una altra veu que provingui del mateix espai polític que aposti per alleugerir-les. Una cosa i la contrària. Vegeu si no al conseller junter Ramon Tremosa, que és qui més ha insistit que restaurant­s i bars tornin a l'activitat quan es posi en marxa el toc de queda.

Aquesta estratègia compta, com a complement, amb el suport d'il·lustres epidemiòle­gs partidaris de la línia més dura contra la Covid. És el cas d'Oriol

Aragonès afronta uns mesos decisius amb el seu lideratge per construir i una economia en caiguda

JxCat actua com si la pandèmia no anés del tot amb ells, encara que mig Govern sigui seu

Mitjà, a qui, segons ell mateix ha confessat, Torra va voler convertir en conseller de la pandèmia a través de la fórmula del comissiona­t (Artur Mas ja la va utilitzar el 2015 amb Núria Bassols –transparèn­cia– i Carles Viver Pi i Sunyer –transició nacional–). El despit que li van infringir els republican­s, més còmodes amb altres experts igual d'il·lustres, ha convertit Mitjà en un flagell per als d'Oriol Junqueras.

Intentar treure avantatge polític de la pandèmia no hauria d'escandalit­zar, ja que és una pràctica universal. El repartimen­t de cartes ha volgut que el candidat d'ERC, Pere Aragonès, davant uns mesos decisius abans de les eleccions amb el seu lideratge per construir, amb segments de població ja molt desgastats i amb l'economia en caiguda lliure.

És un escenari molt diferent del del març, quan el governant en tenia prou amb pronunciar solemnemen­t frases del tipus no «ens tremolarà la mà» i «no pot posar-se l'economia per davant de la salut» per guanyar enters i credibilit­at. Aragonès s'hi juga molt en aquest últim tango preelector­al, que no serà còmode ballar. El covid, els seus socis i una ciutadania que ara tem tant al virus com a la butxaca no ho posaran gens fàcil.

 ?? ACN / JORDI BEDMAR ?? Aragonès, Budó i la resta de membres del Govern es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu, dimarts passat.
ACN / JORDI BEDMAR Aragonès, Budó i la resta de membres del Govern es dirigeixen a la reunió del Consell Executiu, dimarts passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain