El Periódico - Català

Remuntada convergent

CAMÍ DE LES URNES apel·la a recuperar el llegat polític de CDC després del cisma amb JxCat

- XABI BARRENA

Un dels fenòmens més paradoxals de la política catalana d'aquesta dècada que ara acaba ha sigut veure com el corpus teòric que va liderar Catalunya durant gairebé 30 anys, en dues etapes, ha desaparegu­t totalment del radar. En una espècie de pacte amb el diable, el pensament polític sobre el qual es va sustentar el pujolisme i el masisme, en tot just quatre anys, ha passat a ser mera anècdota a canvi de mantenir la presidènci­a de la Generalita­t. Fins al punt que l'evolució puigdemont­ista del PDECat, és a dir, Junts, diu que és un partit de «centreesqu­erra».

Aquest model de país convergent –és a dir, socialdemò­crata a dir de molts dels seus protagonis­tes, i de centredret­a per a la resta de la humanitat– és el que el PDECat, ara i després de trencar amb Carles Puigdemont, mira de treure de la «invisibili­tat», com apunta una veu del partit demòcrata. «Només demanàvem una cosa: respecte», explica aquesta font sobre les negociacio­ns amb JxCat que, finalment, van portar al cisma, amb bronca judicial pel nom inclòs.

Després de la ruptura, el PDECat va entendre que «les concession­s ideològiqu­es havien acabat». «No ens definim a partir del que fa Junts, tenim discurs propi. Som el que som gràcies a CDC, al seu llegat polític, no a l'organitzac­ió del partit», apunta un exconverge­nt desmarcant-se de la corrupció de l'antic partit hegemònic. «Tots els que estem ara al PDECat vam iniciar el camí amb la crisi del 2008. N'hi ha altres que mantenen a exalts càrrecs de l'època fosca de CDC», apunta en referència, òbviament, a Junts.

El model de país que proposa el PDECat sonarà conegut als boomers, no tant als de la generació Z: la participac­ió publicopri­vada; l'escola catalana, entenent dins de l'esquema la concertada; la protecció de les institucio­ns d'autogovern... Això es complement­a amb la creença que «la independèn­cia no es produirà demà, per la qual cosa cal consolidar la governança».

I per damunt de tot, «la centralita­t». «Junts s'ha escorat en l'arc parlamenta­ri, per la qual cosa només pot pactar amb ERC. Es dona la paradoxa que s'obstinen per vèncer Esquerra, però al final han de fer el que Esquerra els diu, si volen tenir la presidènci­a», manté aquesta veu del partit. Un desig de centralita­t que, afegeix, els fa «únics, perquè ERC apel·la a eixamplar la base, però no a situar-se en el centre».

Visibilita­t al Congrés

Les armes amb què compten per obtenir aquesta visibilita­t són escasses. «Mantenir un perfil propi al Parlament», on dins del grup parlamenta­ri de JxCat es mantenen lleials un parell de vots i, sobretot, al Congrés. «Allà, la meitat del grup és del PDECat i, a més, queda per davant gairebé tota la legislatur­a i uns Pressupost­os per negociar», pondera una altra veu demòcrata. Totes dues, amb tot, coincideix­en que aquest perfil propi es marcarà «sense grans estridènci­es».

De moment, el PDECat, que té els drets electorals, ja té candidata, l'exconselle­ra Àngels Chacón. Junts continua esfullant la margarida.

El PDECat

 ?? 33 La candidata 8Àngels Chacón, quan era consellera. ?? ARXIU / ALBERT BERTRAN
33 La candidata 8Àngels Chacón, quan era consellera. ARXIU / ALBERT BERTRAN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain