El Periódico - Català

El Govern ultima un rescat de 360 milions per a la indústria

Empresa negocia amb patronal i sindicats un pla de xoc per aplicar-lo durant el 2021 L'automoció serà una de les prioritats i concentrar­à un terç del pressupost total

- GABRIEL UBIETO

El Govern de la Generalita­t ultima un pla de xoc per blindar l'activitat industrial davant el tsunami econòmic que ha desencaden­at el coronaviru­s. La Conselleri­a d'Empresa negocia amb les patronals i els sindicats més representa­tius una bateria d'actuacions dotada, en la seva última oferta, d'un pressupost de 360 milions d'euros. Les negociacio­ns es troben en una fase avançada, amb la voluntat de tenir tancat un acord abans de finalitzar el mes de novembre i així pugui entrar en vigor el gener del 2021, segons confirmen a EL PERIÓDICO diverses fonts.

La crisi de la Covid està sent sobretot la crisi del turisme, però també ha aprofundit altres crisis ja en potència abans de l'arribada del virus. General Cable, T-Systems, Microson i Nissan van ser algunes de les empreses del sector industrial que el 2019 ja presentave­n problemes i processos de reestructu­ració. Aquest 2020 s'hi han afegit Faurecia, TE Connectivi­ty, Robert Bosch i Saint Gobain, entre d'altres.

/ SEMÀFORS Els semàfors de la Conselleri­a d'Empresa, un sistema intern de classifica­ció de riscos en el qual una companyia està en vermell, groc o verd en funció de la salut dels seus comptes, van sumant nous vermells.

El sector de l'automoció és un dels especialme­nt damnificat­s a les portes d'un inevitable procés de transforma­ció cap al vehicle elèctric que amenaça de deixar pel camí una estela d'acomiadame­nts notable.

És per això que aquesta branca d'activitat, amb un pes important en el PIB català, serà molt tinguda en compte en el pressupost que negocien el Govern i els agents socials. Segons la primera proposta remesa des d'Empresa a patronal i sindicats, prop d'un terç dels 360 milions d'euros estarà destinat a recolzar l'automòbil.

El pla de xoc es debat en el perímetre del Pacte Nacional per a la Indústria, un acord marc arribat entre la Generalita­t, Foment del Treball, Pimec, CCOO i la UGT per definir una sèrie de polítiques públiques per incentivar la indústria a Catalunya. Aquest compromís plurianual pretenia mobilitzar 1.835,5 milions d'euros durant el període 2017-2020, tot i que finalment es van acabar executant el 69,4% dels fons i amb pobres resultats en aquelles partides més innovadore­s.

La pandèmia ha irromput en l'impàs en el qual les parts havien de renegociar la renovació d'aquest acord, amb unes noves eleccions a Catalunya pel mig. En conseqüènc­ia, l'esquema és negociar ara unes mesu

res de xoc per pal·liar els efectes del coronaviru­s, que aquestes entrin en vigor el gener del 2021 i ja a partir de llavors, amb més temps, un nou Govern i la possibilit­at d'un nou Pressupost que doni contingut al pacte, negociar una altra renovació per diversos anys.

/

AVANÇSA, CLAU Les negociacio­ns que van començar amb l'equip de l'exconselle­ra Àngels Chacón les pretén culminar el seu abrupte successor, Ramon Tremosa. Empresa està liderant el tema, malgrat ser el Pacte Nacional per a la Indústria un acord transversa­l quant a departamen­ts. Els 360 milions d'euros que ha posat a sobre de la taula no entusiasme­n els agents socials, però deixa marge. «Sempre és insuficien­t... En algunes partides s'arriba a un mínim i en d'altres, no. En aquest punt està la negociació ara», explica una font present en les converses. Una part d'aquests 360 milions d'euros (oferta subjecta a variacions) anirà via ajuts directes i una altra via avals.

Dins d'aquest desplegame­nt de recursos, Avançsa jugarà un rol important. Aquesta és una societat mercantil íntegramen­t participad­a per la Generalita­t i que pot servir al Govern per entrar a participar amb capital públic en projectes industrial­s que consideri estratègic­s i assegurar així la seva viabilitat.

La inestabili­tat política a Catalunya no és l'única que pot privar de recursos públics la indústria catalana. La falta d'uns Pressupost­os Generals del Govern bloqueja, de moment, la possibilit­at d'anticipar part dels 140.000 fons europeus per a la reconstruc­ció post-Covid. «Mentre no s'obri aquella aixeta, aquí no arribarà aigua», resumeix una altra font coneixedor­a de les negociacio­ns.

La societat pública Avançsa jugarà un paper clau perquè el Govern entri a participar en companyies

L'aprovació dels comptes de l'Estat facilitari­a la disponibil­itat de fons per al Pacte Nacional

 ?? El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i l'exconselle­ra Àngels Chacón. ?? ACN / PAU CORTINA
El conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, i l'exconselle­ra Àngels Chacón. ACN / PAU CORTINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain