El Periódico - Català

El Pacte de Toledo no és país de vells

- ROSA MARÍA Sánchez

Recorrent a la cèlebre pel·lícula dels germans Coen, el Pacte de Toledo no és [només] cosa de vells. O almenys no vol ni ha de ser-ho. Els grups polítics de la comissió parlamentà­ria del Pacte de Toledo sotmetran demà a debat i votació un text que ha tardat quatre anys a arribar i que, a diferència de l'anterior (del 2011), inclou dues noves recomanaci­ons. La 17 bis, dedicada en exclusiva a «Joventut i Seguretat Social». La 19 bis parla de «Seguretat Social i economia digitalitz­ada» i remarca del risc de «desigualta­t i de debilitame­nt de la cohesió social» que és subjacent en moltes activitats desenvolup­ades a través de plataforme­s digitals.

«La Comissió adverteix del descrèdit que pateix el nostre sistema de Seguretat Social entre la joventut», diu el document, com tirant una pedra a l'aigua. «Molts joves estan contambé vençuts que no accediran a una pensió pública o que no serà suficient per poder viure dignament», s'afegeix en la primera ona expansiva. El document enalteix el principi de «solidarita­t intergener­acional» com a element clau del «contracte social» en el qual se sustenta el sistema de repartimen­t de les pensions: els treballado­rs d'avui, els més precaris, paguen les pensions dels pensionist­es d'ara. I per això insta a adoptar mesures que faci partícips els joves de la necessitat de preservar el sistema. «S'ha de reforçar la confiança d'aquest col·lectiu en l'Estat de Benestar», remata.

Per això ofereix algunes propostes als legislador­s, que hauran d'anar acoblant les recomanaci­ons del Pacte de Toledo en successive­s reformes. Cal millorar la protecció social dels becaris i combatre el frau laboral en aquest col·lectiu, s'afirma en les recomanaci­ons.

Però és l'àmbit de les plataforme­s digitals on el document posa el dit a la nafra. Advoca per afavorir la inclusió en el sistema de cotitzacio­ns de la Seguretat Social d'aquests treballado­rs i de lluitar contra «la figura del fals autònom». La intermitèn­cia de molts d'aquests treballs i l'economia submergida que susciten «poden plantejar un problema seriós d'infra

És urgent actuar contra el descrèdit justificat del sistema de pensions entre els joves

cotització» i d'«insuficièn­cia protectora». I tot això, a més, «amenaça de soscavar les bases de la legitimita­t del sistema de repartimen­t, amb els seus efectes immediats en la solidarita­t en què es basa aquest sistema».

No hi pot haver cap crit d'alerta. Si els joves no se senten partícips del pacte intergener­acional que sustenta el sistema de repartimen­t, el contracte social «se va al carajo», com segurament hauria dit a la frontera mexicana dels Estats Units el sicari que Javier Bardem va interpreta­r de manera magistral a No es país para viejos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain