El Periódico - Català

Els sanitaris no són alertats amb temps

Els tècnics poden b trigar quatre dies a saber si han portat un «positiu» Profession­als de b Barcelona, Madrid, Aragó i la Rioja denuncien els fets

- J. J. F.

Si una ambulància privada porta a un hospital públic un malalt per una fractura, un dolor abdominal o un altre mal comú; i si, ja a l'hospital, al malalt se li diagnostic­a Covid positiu, el sanitari que el va ajudar a pujar al furgó, i el tècnic que conduïa al davant trigaran de quatre hores a quatre dies a saber-ho. I mentrestan­t continuara­n portant gent sense haver sotmès el seu vehicle a una desinfecci­ó contra el coronaviru­s.

Ocorre en un país pròxim a complir 300 dies de guerra declarada al virus, i malgrat les lliçons dolorosame­nt apreses en aquesta lluita. «Portes a Madrid un pacient del qual no saps si té Covid. Quan l'hospital ho constata, truca al servei d'Urgència Mèdica de la Comunitat de Madrid (Summa): És positiu. I el Summa pot tardar dies a informar la teva empresa», denuncia el tècnic d'emergèncie­s madrileny José de la Rubia. No hi ha xarxa d'alerta formal, ni de seguiment per als transporta­ts després de la detecció del cas. «És perillós que el rastre de les persones que després han entrat en aquesta ambulància es perd», afegeix.

A Barcelona «no te n'assabentes, a menys que tinguis algú amable a l'hospital que t'ho expliqui», corrobora Walter Álvarez, sanitari veterà d'una unitat de suport vital.

Sense xarxa de

rastreig, els afectats recorren a «amiguets» a l'hospital per saber-ho i desinfecta­r

/

TARD I EXTRAOFICI­ALMENT «Te n'assabentes massa tard i sempre per algun mitjà no oficial. La comunicaci­ó oficial arriba tard. Si vols saber aviat què has portat a l'ambulància, és millor tenir un amic a l'hospital», relata des de Logronyo Adrián Zaldívar, que fa 18 anys que treballa a bord d'ambulàncie­s i presideix, per la UGT, el comitè d'empresa de la contracta que té Ferrovial a la Rioja.

«Alguna cosa falla en el sistema», opina l'expert en Salut Pública Rafael Bengoa, que va ser conseller basc de salut i va assessorar en la matèria el govern de Barak Obama. «La via de la solució passa perquè hi hagi una connexió ràpida entre la xarxa de rastreig autonòmica i les ambulàncie­s, per assegurar que el sistema de transport no es converteix­i en un agent infecciós».

Des de Ferrol (la Corunya) comenta Javier Abella, vocal de la Societat Espanyola de Medicina d'Emergèncie­s, tècnic d'una unitat de suport vital amb 21 anys d'experiènci­a: «Hi ha un desfasamen­t, no hi ha una comunicaci­ó gaire directa entre el servei hospitalar­i i el dispositiu mòbil, potser perquè la major part del transport sanitari està subcontrac­tat».

«Són ambulàncie­s que poden estar portant pacients de Covid i després pacients lliures de Covid; i sense desinfecci­ó entremig. I passa diàriament, centenars de vegades», lamenta a Badajoz Víctor Arnelas, responsabl­e de transport sanitari a USOExtrema­dura.

A l'Aragó, on la contracta d'ambulàncie­s més gran la té la constructo­ra Acciona a Saragossa, J. F., tècnic sanitari sense militància sindical relata: «El temps que pot passar fins que ens assabentem que hem portat un pacient positiu de Covid varia: o mai, o minuts, hores, dies... En aquell temps es deuen haver pogut transporta­r des d'un pacient més fins a centenars, milers...».

 ?? Transport sanitari a l'hospital de Bellvitge de Barcelona. ?? MANU MITRU
Transport sanitari a l'hospital de Bellvitge de Barcelona. MANU MITRU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain