El Periódico - Català

Desinfecta com puguis

S'higienitze­n sense supervisió pública H i els tècnics denuncien falta de formació i ordres clares

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

Les ambulàncie­s entre l'ozó i el lleixiu,

Els protocols oscil·len

El tècnic sanitari D. R. està confinat al seu poble de Càceres. Fa 10 dies, li van donar a ell el mateix diagnòstic que rep la gent que diàriament porta a l'hospital: «Covid positiu». D. R. ha passat tres dies de febre. Ara, amb els símptomes disminuint, aquest tècnic d'una ambulància especial Covid reflexiona: «Em vaig contagiar al vehicle, segur. Et protegeixe­s, però per l'estrès i el cansament et vas descuidant. Més d'una vegada m'he vist amb la cara enganxada a la del malalt que ajudo a pujar a l'ambulància», explica amb prèvia petició d'anonimat.

El cas del D. R. es repeteix en altres punts del país, però té una excepció rural: «Cada tècnic ha d'aplicar el protocol de desinfecci­ó com pugui i sàpiga. Desinfecta­r el vehicle entre viatge i viatge et suposa dues hores que no es tenen», relata. Ell, a l'acabar la jornada, es posa a desinfecta­r-lo amb lleixiu... a la porta de casa seva.

A Extremadur­a, diverses naus d'Ambulàncie­s Tenorio, que té la pràctica totalitat del transport sanitari regional, s'han habilitat per a desinfecci­ó anticovid de vehicles. «Però fas un munt de quilòmetre­s, arribes a la nau i potser has d'esperar un parell d'hores, perquè el que guarda la clau ha hagut de sortir a fer un transport», revela el D. R. Ambulàncie­s Tenorio no ha atès les preguntes d'aquest diari.

Al març, Juana Lozano, pacient que acudia a diàlisi des de casa seva a Mèrida a l'hospital Perpetuo Socorro de Badajoz, es va atemorir quan el tècnic de l'ambulància que va anar a recollir-la «li va comentar que el vehicle el va deixar un company que acabava de traslladar un altre pacient i l'hi van assignar a ell sense fer-li cap tipus de neteja, desinfecci­ó o esterilitz­ació». Així ho explica un mail del Servei Extremeny de Salut al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, que li va arribar a Manuela Rubio, subdirecto­ra d'Atenció Primària, i que forma part d'una documentac­ió que va avaluar a l'estiu el Tribunal Superior de Justícia extremeny.

Ozó i lleixiu

A base de fregar-se amb la realitat, el protocol decau. A Barcelona i Madrid «s'ozonitza» aquell vehicle que ha tingut contacte amb el coronaviru­s... si s'ha tingut notícia d'això. «Manquem de protocols unificats de desinfecci­ó dels cotxes i els centres de treball. Depenent de l'empresa hi pot haver màquina d'ozó o no, o fas tu la neteja, però sense un EPI adequat», denuncia des de Barcelona el tècnic sanitari Walter Álvarez.

A l'Aragó utilitza lleixiu el mateix tècnic. «Les ambulàncie­s s'higienitze­n a correcuita, amb la qual cosa queda algun racó sense netejar. En el moment en què es deixa un pacient t'estan trucant per anar a buscar el següent. No hi ha temps per fer-ho bé», relata J. F., veterà de les ambulàncie­s de la regió, que demana el mateix anonimat.

Sense inspecció

Cap autoritat supervisa com es realitzen les desinfecci­ons, només s'emeten protocols i es pregunta per correu electrònic. «No existeix tal inspecció. Per no haver-hi no hi ha un protocol únic –lamenta Javier Abella, vocal de la Societat Espanyola de Medicina d'Emergèncie­s (SEMES)–. Cada autonomia realitza el seu propi procedimen­t i cada empresa l'executa una mica a la manera que més li convé. No hi ha cap tipus de procedimen­t de comprovaci­ó que aquest procedir sigui efectiu».

Il·lustra la situació el cas de l'ozó, que utilitzen diverses contractes. «L'ozó no està aconsellat pel Ministeri de Sanitat, ni apareix al llistat de productes virucides autoritzat­s a Espanya», recorda Abella.

A l'abril, en ple xàfec de la pandèmia, el sindicat d'infermeria SATSE-Castella i Lleó va escriure a la gerència castellana de sanitat demanant un protocol unificat de desinfecci­ó per a ambulàncie­s. A falta d'ordres clares, els tècnics estaven prenent «les mesures que en cada moment ells han considerat més oportunes per reduir el risc», deia l'escrit. El protocol unificat va arribar, però tres mesos després.

El problema es veu per tot el país. Des del SEMES, el tècnic Abella confirma: «Tenim una carència formativa: no és el mateix netejar l'ambulància com es fa ordinàriam­ent que fer-ho sota els criteris de risc biològic d'aquesta pandèmia».

I aquesta falta de formació té un cost: «Tenim procedimen­ts, però si no els entrenes... pot ser un protocol bo, però no serà efectiu si la mà executora no el coneix –diu Abella–. Aquests mesos els tècnics hem anat aprenent a desinfecta­r per iniciativa pròpia, no perquè les empreses ens ho hagin facilitat».

H

 ?? Sanitari desinfecta una llitera d'una ambulància a l'Hospital Universita­ri Arnau de Vilanova de Lleida. ?? Higienitza­ció
33 8Un
EP / DAVID ZORRAKINO
Sanitari desinfecta una llitera d'una ambulància a l'Hospital Universita­ri Arnau de Vilanova de Lleida. Higienitza­ció 33 8Un EP / DAVID ZORRAKINO
 ?? Sanitària desinfecta un company a BCN. ?? A mà
33 8Una
EFE / ANDREU DALMAU
Sanitària desinfecta un company a BCN. A mà 33 8Una EFE / ANDREU DALMAU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain