El Periódico - Català

La Barrera de Coral baixa a la meitat en 25 anys

L'escalfamen­t b global és la gran amenaça per a l'estructura de l'escull

- ADRIÁN FONCILLAS

La Gran Barrera de Coral, situada al nord-est d'Austràlia, ha minvat a la meitat en 25 anys i només un compromís ferm contra l'escalfamen­t global la pot amnistiar. Les alarmes sobre la salut d'aquests jardins subterrani­s d'alambinada estructura i explosiu cromatisme s'han amuntegat en els últims anys, però cap és més anguniosa que la de l'últim estudi australià.

La investigac­ió certifica l'abast de la devastació: arriba a bona part de l'estructura natural que s'estira al llarg de 2.300 quilòmetre­s davant la costa australian­a, a les aigües més i menys profundes, als corals petits, mitjans i grans. Les espècies de més mida, als racons i esquerdes de les quals troben refugi els peixos i altres criatures, han disminuït en un 80% o 90% respecte a mitjans dels anys 90.

La colònia de coral més gran del món ha col·leccionat amenaces en els últims temps. Ha patit un parell d'invasions d'una estrella de mar coneguda com a corona d'espines i que mesura fins a un metre de longitud, tempestes tropicals diverses i l'augment del trànsit marítim. La més greu, no obstant, és l'emblanquim­ent. Els seus vius colors es deuen a una alga simbiòtica que els serveix d'aliment i que desapareix quan la temperatur­a puja. N'hi ha prou amb una oscil·lació mínima perquè els corals empal·lideixin i, si continua l'estrès, morin. El procés arriba per onades que coincideix­en amb sobtats escalfamen­ts. Va ser descobert per primera vegada el 1998, un any que va batre els registres històrics de temperatur­a, i se n'han registrat des d'aleshores quatre més: el 2002, el 2016, el 2017 i el 2020. Afirma Terry Hughes, professor de la Universita­t James Cook i autor de l'estudi, que no va sospitar quan va començar a estudiar la Barrera de Coral el 1995 que podia canviar tant i tan ràpidament.

«La pèrdua dels grans corals és important per a la resistènci­a de l'escull perquè produeixen la major part de les cries durant la temporada de reproducci­ó. Menys corals petits indiquen un índex més baix de reproducci­ó i una menor capacitat per recuperar-se de les onades d'emblanquim­ent i ciclons», assenyala per e-mail. Ocorre que fins i tot les espècies coral·lines de creixement més ràpid necessiten una dècada per a una regeneraci­ó raonable.

/ INVERSIÓ MILIONÀRIA Austràlia ja va destinar dos anys enrere l'equivalent a 340 milions d'euros per protegir un dels seus principals reclams turístics. L'operació contemplav­a la lluita contra espècies invasores i la millora de la qualitat de l'aigua, però salvar la Gran Barrera de Coral desborda les capacitats d'un govern.

La seva supervivèn­cia depèn que el món compleixi l'objectiu de mantenir l'augment de temperatur­a global per sota dels dos graus adoptat en els acords de París. Contra aquests confabulen les tensions geopolítiq­ues, les diferents necessitat­s productive­s i l'escepticis­me de Donald Trump. Els càlculs de l'ONU adverteixe­n que fins i tot un escalfamen­t global per sota d'aquest llistó matarà totes les cadenes coral·lines del tròpic.

 ?? Coral blanc molt degradat a la Gran Barrera. ?? AFP / GREG TORDA
Coral blanc molt degradat a la Gran Barrera. AFP / GREG TORDA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain