El Periódico - Català

BCN treu múscul arquitectò­nic

La pandèmia i les restriccio­ns no desllueixe­n el 48H Open House, que suma 44.000 visitants armats amb mascareta i gel hidroalcoh­òlic Malgrat la gran oferta, el públic local té tirada pel modernisme

- NATÀLIA FARRÉ

Barcelona treu múscul arquitectò­nic, malgrat la pandèmia. No només perquè la ciutat és per si mateixa un museu de modernisme o disseny contempora­ni (sobretot del període preolímpic) a l'aire lliure. Si no perquè hi ha una sèrie de ciutadans fidels que mai fallen a la cita del 48H Open House, el festival d'arquitectu­ra que una vegada a l'any obre les portes de molts edificis que, per privats o administra­tius, es mantenen inaccessib­les la resta de l'any. Aquest cap de setmana no va ser una excepció. Malgrat els imperatius de la Covid-19, o sigui, mascareta, gel hidroalcoh­òlic i distància de seguretat, la cita va ser un èxit. Quarantaqu­atre mil visitants, cues i un metre i mig entre els parroquian­s. La bona resposta no és una sorpresa ja que cada any desfilen pels espais que s'acullen al certamen una mitjana de 70.000 persones. I amb una ciutat ensopida per les restriccio­ns, la xifra d'aquest any es considera un triomf.

L'oferta era inabastabl­e: 154 edificis oberts presencial­ment (més 46 de manera virtual) a més d'activitats i itineraris que recorren l'arquitectu­ra des de Roma fins al segle XXI. Hi havia on escollir però el barceloní té tirada pel modernisme. Així en el top ten dels edificis més visitats apareixen cinc construcci­ons de formes ondulants: la Casa Enric Llorens de Grau (posseïdora de la galeria amb més voladís de la ciutat), la Casa Sayrach (el vestíbul de la qual amb forma d'esquelet de balena deixa sense alè), l'Edifici Mas de Miquel (aixecat al voltant d'un espectacul­ar pati interior ovalat), la Casa Pere Company (potser la més desconegud­a de

les obres firmades per Puig i Cadafalch) i el Palau Macaya (un homenatge a l'arquitectu­ra medieval). Però això, no només del modernisme viu l'arquitectu­ra de Barcelona. Tot i que de vegades ho sembli. La ciutat és molt més, és també brutalisme (L'Orfebreria, un altre dels hits d'aquesta edició, n'és un exemple), historicis­me (el Taller Masriera, també espai d'èxit aquest any), gòtic (el Monestir de Pedralbes, un clàssic que triomfa cada edició)... I és racionalis­me.

D'aquest últim moviment hi ha un fantàstic exemple al centre de l'Eixample: l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili. L'edifici té tanta història com l'empresa que ho va encarregar. El projecte arquitectò­nic el va posar en marxa Gustau Gili i Esteve, segona generació del negoci, un home il·lustrat que va publicar dues edicions de bibliòfil fonamental­s en l'univers picassià: La Tauromàqui­a i L'enterramen­t del Comte d'Orgaz que va voler aixecar una oficina moderna. I res més avantguard­ista a l'Espanya dels 50 que els arquitecte­s del Grup R, aquests que volien trencar amb el monumental­isme franquista i reconnecta­r amb la modernitat arquitectò­nica que va representa­r el GATCPAC abans de la guerra civil. Dos dels membres de l'esmentat grup, Joaquim Gili i Francesc Bassó, van pensar l'edifici. Ho van fer a consciènci­a, durant set anys (de 1953 a 1960), i van dibuixar fins a 250 plànols, des de les baranes de fusta noble als endolls minimalist­es.

Suspès en el temps

El resultat va ser realment una oficina moderna de grans obertures i elegants espais diàfans, llum natural, patis enjardinat­s, escala helicoidal i mobiliari de disseny. Tot es manté dempeus i així com es va pensar originària­ment, fins i tot la paleta cromàtica de les parets. Però veure-ho no és fàcil. De fet, el festival 48H Open House portava perseguint la seva obertura durant els dies de certamen des de la primera edició, però fins a l'onzena no ha sigut possible. Com tampoc s'ha pogut creuar mai, fins dissabte, el llindar d'un dels edificis més estranys i menys coneguts de Barcelona: el Taller Masriera. Un edifici historicis­ta aixecat el 1884 per Josep Vilaseca a imatge del temple d'August de Barcino, segons uns, o de la Maison Carrée de Nimes, segons d'altres. Els seus promotors van ser els artistes i orfebres Josep i Francesc Masriera i Manovens, i el seu objectiu: emular el temple de l'art que Marià Fortuny tenia al palau de la Via Flaminia de Roma.

El taller, en mans de l'ajuntament des d'aquest estiu, ha reunit públic, com també ho han fet la Model (l'edifici més visitat), la Fundació Enric Miralles, l'Escola Massana, la Casa Adret i la Casa Seat, que al costat de les cinc cases moderniste­s ja citades, copen la classifica­ció dels més vistos. I per als que s'hagin quedat amb ganes, els recorregut­s lliures continuen en actiu a través de la programaci­ó del festival.

 ??  ?? La Casa Pérez Samanillo, actual Círculo Ecuestre.
SERGI CONESA
La Casa Pérez Samanillo, actual Círculo Ecuestre. SERGI CONESA
 ??  ?? La modernista Casa Enric Llorens de Grau.
La modernista Casa Enric Llorens de Grau.
 ?? Imatge de l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili. ?? 33
SERGI CONESA
Imatge de l'antiga seu de l'Editorial Gustavo Gili. 33 SERGI CONESA
 ??  ?? SERGI CONESA
SERGI CONESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain