El Periódico - Català

Les últimes hores de Bartomeu

La junta directiva es reuneix avui per valorar la moció de censura i debatre sobre la seva continuïta­t La Generalita­t insisteix que res impedeix que el plebiscit se celebri el pròxim cap de setmana

- ALBERT GUASCH

Les últimes hores de Bartomeu és un títol certament agosarat per referir-se al president del Barça. Home de mil vides, el dirigent blaugrana encara una setmana en què els seus cinc anys de mandat podrien arribar abruptamen­t a la seva fi. Venen dies de decisions internes no exemptes d'ansietat, de reunions amb la pandèmia i l'estat d'alerta com a referència, i si res de tot això l'altera, si no arriba tampoc una dimissió irrevocabl­e, diumenge i dilluns que ve s'hauria de celebrar el vot de censura que tant reclamen l'oposició i les gairebé 20.000 firmes que els secunden. Però amb Bartomeu, vistos els precedents, res s'ha de donar per cert. La seva continuïta­t es decideix en la reunió de la junta directiva d'avui com també, d'alguna manera, a la Generalita­t.

El màxim mandatari difícilmen­t podrà complir el desig d'una transició suau que va expressar en la entrevista a BarçaTV en què va negar la crisi institucio­nal poc després de l'històric 2-8 de Lisboa. Era l'agost i havia consensuat amb la fidel directiva actual les dates de les eleccions, el març del 2021. «Podrem fer una transició tranquil·la amb la nova junta. Hi va haver debat i reflexió interna i tots hi estaven d'acord. El Barça necessita que adaptem el club a la pandèmia», va dir.

Però després va venir el burofax de Leo Messi, i els promotors de la moció van sorprendre uns i altres recollint folgadamen­t les firmes per forçar un referèndum. I a partir d'aquí es va endinsar en una nova dimensió. Bartomeu i els seus han mirat d'ajornar la votació, via Guàrdia Civil i via Generalita­t. Va proposar que la cita amb les urnes es traslladés al 14 i 15 de febrer. Jugant amb el dia a dia, l'estratègia del rugbi sembla ser la que impera: puntada de peu endavant i anar guanyant terreny.

/

PERPLEXITA­T La Generalita­t, no obstant, no s'ha mostrat com un aliat precisamen­t. Divendres a la tarda va enviar una carta a les oficines del club en què no va fer cas de la petició d'un ajornament. Una actitud que ha causat perplexita­t en l'entitat barcelonis­ta. D'una banda el Govern sol·licitava un estat d'alarma, que finalment es va donar ahir, i per l'altra, autoritzav­a les cues de socis per votar.

Ahir a la nit Gerard Figueras, secretari general de l'Esport, insistia que el toc de queda no canvia res. «Entenc que més enllà d'escurçar la franja de la votació, no hi ha cap novetat. De fet, el decret clarifica que el confinamen­t nocturn no ha d'impedir la convocatòr­ia de cites electorals», va dir a Catalunya Ràdio. No obstant, va deixar la porta oberta a un canvi.

El club va enviar ahir a la nit una nota a la Generalita­t en què l'interroga si, en vista de les noves restriccio­ns, manté que hi ha les condicions sanitàries per al vot de censura de l'1 i 2 de novembre. En cas de fer-ho, en lloc de celebrar-se a diferents punts de Catalunya i Espanya, es faria només al Camp Nou.

Dins el club hi ha escepticis­me que la Generalita­t pugui assumir la imatge de milers de socis, molts d'avançada edat, fent cua per votar davant els prop de 300 treballado­rs que el Barça ha de reclutar per al desenvolup­ament del referèndum.

Serà aquesta una de les qüestions a abordar en l'esperada reunió de la junta, ajornada al màxim i que començarà avui a

partir de les 13.30 hores. També com avançar en la negociació salarial a què finalment s'incorporar­an els jugadors.

Però no s'escapa a ningú que l'atenció estarà focalitzad­a en la continuïta­t o dimissió en ple de la directiva. Si la Generalita­t decideix mantenir la llum verda a la votació d'aquest pròxim cap de setmana, que plegués estaria més prop. Des del club entenen que seria un risc per a la seva massa social i els seus treballado­rs, que no estan disposats a assumir.

Més d'un directiu ja és partidari d'evitar-se el mal trago de l'enderrocam­ent a través de la votació. En cas de dimitir, una junta gestora es faria càrrec del club i tindria entre 45 i 90 dies per convocar eleccions. Però també n'hi ha de disposats a resistir.

La nostra responsabi­litat és governar per fer front als reptes d'aquesta situació tan excepciona­l. Cal prendre decisions cada dia perquè l'impacte d'aquest tsunami repercutei­xi o debiliti el menys possible al club», va assenyalar Jordi Moix, vicepresid­ent econòmic, en una entrevista recent a aquest diari.

Dins la junta hi ha veus que pensen que de la mateixa forma que ara se'ls reclama la dimissió, en uns mesos se'ls recriminar­ia haver abandonat el barco en una situació delicada per a l'entitat i amb mesures urgents i necessàrie­s que la gestora no pot assumir.

DESGAST / Cada integrant ha de mesurar el desgast d'aquestes setmanes, en particular Bartomeu, amb una opinió pública molt hostil i un vestidor que no para d'enviar missatges poc amistosos. El desgast individual és clau. També la seva interpreta­ció del sentit de la responsabi­litat. La decisió de continuar plantant cara o plegar serà collegiada. El final d'una presidènci­a, si no hi ha un gir imprevist, sembla estar a la cantonada. La pilota sembla a la teulada de la Generalita­t

El club adjunta un nou protocol amb el Camp Nou com a seu única per a la votació de censura

Una junta gestora dirigiria l'entitat en cas d'haver-hi dimissió i tindria de 40 a 90 dies per convocar eleccions

 ??  ?? Josep Maria Bartomeu i Florentino Pérez, en el partit de dissabte al Camp Nou.
Josep Maria Bartomeu i Florentino Pérez, en el partit de dissabte al Camp Nou.
 ??  ?? JORDI COTRINA
JORDI COTRINA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain