El Periódico - Català

Lucky Luke s'enfronta al racisme en el seu nou àlbum

-

Lucky Luke, l'home que dispara més ràpid que la seva ombra, s'enfronta a un dur enemic en la seva nova aventura: el racisme. I segons l'opinió d'alguns historiado­rs, se'n surt més o menys amb èxit. Un cowboy dans le coton, que va sortir a la venda divendres a França, és el tercer episodi de Lucky Luke firmat pel guionista Jul i el dibuixant Achdé. «Els personatge­s negres eren gairebé absents en l'univers de Lucky Luke», assenyala Jul.

La trama se situa uns anys després de l'abolició de l'esclavitud (el 1865), quan Lucky Luke hereta una plantació de cotó a Louisiana, estat on el texà descobreix una societat molt diferent del seu habitual Far West amb una elit blanca racista que terroritza els seus camperols negres. En la història apareix una jove negra rebel anomenada Angela, com l'activista Angela Davis, i també el Ku Klux

Klan. ¿Són aspectes veraços i possibles? Les opinions dels acadèmics francesos especialis­tes en l'època estan dividides.

Elodie Grossi, professora de la Universita­t Jean-Jaurès de Tolosa, deplora «una imatge romantizad­a de les plantacion­s de Louisiana, similar a les grans mansions opulentes, sense mostrar la violència rutinària i la vida dels esclaus». L'il·lustrador Achdé reconeix que va moderar la representa­ció de la misèria i de les condicions a les plantacion­s com es reflectien a les fotos d'època que consultava.

Per Michaël Roy, de la Universita­t de París-Nanterre, un còmic de 48 pàgines no pot mostrar tots els matisos que segueix un historiado­r. «Els autors se cenyeixen a unes quantes representa­cions conegudes, començant per la plantació de cotó, mentre que a Louisiana predominav­a la canya de sucre».

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain