El Periódico - Català

Contagis de Covid al transport sanitari sense control

Les contractes privades no vigilen el coronaviru­s entre els tècnics sanitaris Les empreses al·leguen que les PCR les ha de fer la sanitat pública

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

Per a unes empreses és «massa inversió»; per a d'altres és cosa de la sanitat pública. Una majoria d'operadors d'una baula crucial del sistema sanitari treballen sense fer-se tests de Covid: ningú sap del cert quants sanitaris d'ambulància porten el virus.

L'absència de proves diagnòstiq­ues és el principal perill de què adverteixe­n tots els tècnics d'emergèncie­s sanitàries (TES) consultats a Catalunya, Madrid, Extremadur­a, Galícia i La Rioja. Es fan PCR als metges i infermers, i fins i tot als TES de serveis públics, però no als de les contractes privades, la majoria en aquest servei.

«S'oblida que un acte mèdic comença abans d'arribar a l'hospital, quan un avi, un ferit o un crònic és recollit per portar-lo», argumenta J. F., tècnic amb 12 anys d'experiènci­a en ambulàncie­s d'Aragó.

J. F. es pregunta quanta gent es pot haver posat malalt al seu vehicle, i quan es contagiarà ell, si no ho ha fet ja: «Potser he sigut asimptomàt­ic i no sé quantes persones he pogut contagiar. Hi ha pocs contactes més estrets que recollir un avi del terra», diu.

/

SENSE DISTINCIÓ En sap molt del risc José de la Rubia, TES i delegat del sindicat USO a la contracta d'ambulàncie­s de Ferrovial amb el Servei d'Urgències Mèdiques de Madrid. Ha patit tres mesos la Covid. El virus li va provocar un brot d'artritis que el va deixar baldat. El seu historial es perd en la marea de contagis registrats a Espanya, sense diferencia­r-lo com un cas del personal sanitari.

A la Societat Espanyola de Medicina d'Emergèncie­s (SEMES), el seu vocal Javier Abella certifica que no hi ha un recompte nacional de tècnics d'ambulància contagiats, «perquè a la majoria de les comunitats els TES pertanyen a empreses privades com a subcontrac­ta».

A Catalunya adverteix el tècnic d'unitat de suport vital Walter Álvarez, delegat de Transport Sanitari d'USOC: «Ja no només és que ens emportem el bitxo a casa i contagiem les nostres famílies, és que podem contagiar els pacients».

Denuncia el seu col·lega De la Rubia que a Madrid no s'ha fet ni una PCR als sanitaris de Ferrovial «des del començamen­t de la pandèmia». Portaveus de l'empresa asseguren que al març «es van fer 96 proves a Madrid», on ocupen més de 400 TES. I ja no n'hi va haver més.

Sobre la situació a l'Aragó, fonts d'Acciona asseguren que a l'abril van comprar tests ràpids d'anticossos i es va començar una campanya de cribratge massiu, més de 1.000 des de l'abril fins a avui.» A la plantilla corroboren que els fan tests ràpid si hi ha sospites, però no PCR preventive­s i periòdique­s. No fa comentaris Health Transporta­tion Group, que gestiona nombroses ambulàncie­s a Barcelona. Ni Ambulàncie­s Tenorio, que té la contracta extremenya i algunes a Andalusia. Totes les empreses que han respost sobre l'absència de PCR als seus tècnics entenen que aquestes proves ha de fer-les la sanitat pública i no elles.

A Madrid, Ferrovial assegura que «quan un empleat presenta simptomato­logia se'l remet al servei d'urgències per rebre un diagnòstic precoç». La mateixa empresa, sobre els seus tècnics de la contracta que té a La Rioja, diu: «Són atesos pel sistema públic». Les proves que la firma explica s'han fet, «per descomptat, comptant amb els recursos del Sistema Nacional de Salut».

A la Rioja, els tècnics han passat per dos PCR en tota la pandèmia, al juny i al setembre. Les va fer la Conselleri­a de Salut.

«No és només que ens emportem el virus a casa, és que contagiare­m els pacients», diu Walter Álvarez

Els sanitaris d'Acciona, Ferrovial, HTG i Tenorio no es fan PCR periòdique­s per detectar Covid

/ «EXPLIQUI'NS EL SEU PCR» En una reunió del comitè de salut laboral de la contracta d'Ambulàncie­s Tenorio a Extremadur­a, al juliol, els tècnics van demanar almenys un test Covid a l'any. La firma va contestar «taxativame­nt que no», diu Víctor Arnelas, responsabl­e de transport sanitari a USO-Extremadur­a, acomiadat després de denunciar irregulari­tats. La firma els va dir que té un miler d'empleats a Extremadur­a, «i és molta inversió», relata. La resposta va ser només oral.

La negativa a fer tests als seus tècnics no és obstacle perquè Tenorio els demani les PCR si els les fa la sanitat pública. El 7 de maig, a les set de la tarda, la firma va donar a la seva plantilla una ordre per la seva app interna Gam, a la qual ha accedit aquest diari: «Els treballado­rs a qui el SES (Servei Extremeny de Salut) els ha realitzat proves de Covid hauran de comunicar-ho per correu d'incidèncie­s indicant tipus de test i resultat».

 ??  ?? Una ambulància davant l'Hospital Doce de Octubre de Madrid.
Una ambulància davant l'Hospital Doce de Octubre de Madrid.
 ??  ?? JOSÉ LUIS ROCA
JOSÉ LUIS ROCA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain