El Periódico - Català

Leopoldo López fuig de Veneçuela i es refugia a Espanya

El líder opositor b de Veneçuela va eludir els controls per sortir del país El servei secret b de Maduro deté dos empleats de l'ambaixada espanyola

- EL PERIÓDICO

El líder opositor veneçolà Leopoldo López ja és a Espanya. El dirigent opositor al règim de Nicolás Maduro va arribar a Espanya a primera hora de la tarda d'ahir i es va dirigir a casa dels seus pares al carrer Hermosilla de Madrid.

El polític va abandonar divendres la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas, Jesús Silva. Allà s'allotjava en qualitat d'hoste des del 30 d'abril del 2019, després de participar en un cop d'estat fallit al costat del president del Parlament veneçolà, Juan Guaidó.

El pare del dirigent, el polític madrileny Leopoldo López Gil, va manifestar divendres que el seu fill va deixar la residència diplomàtic­a per voluntat pròpia i que quan arribés a Espanya es reuniria amb la seva dona, Lilian Tintori, i els seus tres fills. També va explicar que l'opositor va sortir del seu país per una ruta «clandestin­a» per la frontera amb Colòmbia. «Estic molt content per reunir-me amb el meu fill i disfrutar la seva llibertat en companyia de la família. Gràcies a Espanya pel seu suport conseqüent als principis democràtic­s», va manifestar a Twitter.

Després de detectar la fugida del dirigent opositor, els serveis secrets de Veneçuela es van dirigir a la seu diplomàtic­a de l'ambaixada espanyola i als domicilis dels empleats que hi treballen, on van detenir un guàrdia de seguretat i una treballado­ra de Leopoldo López després de portar a terme un registre minuciós. Els acusen de complicita­t en la fugida del dirigent opositor, que va abandonar l'ambaixada a peu.

/ DETENCIONS I REGISTRES Des del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol van emetre ahir un comunicat en el qual condemnen les detencions de personal laboral de la seva ambaixada i els registres produïts en domicilis del seu personal. «Actes que suposen un incomplime­nt de les obligacion­s contingude­s en la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiq­ues», resa el comunicat d'Exteriors.

El treballado­r de seguretat detingut és José Jerjes Neira, que feia anys que treballava a l'Ambaixada d'Espanya i que va ser arrestat pel Servei Bolivarià d'Intel·ligència Nacional (Sebin), segons va informar Efe.

També es coneix la identitat de la detinguda de l'equip de

López. Es tracta de Nubia Campos, encarregad­a de portar el menjar al dissident durant la seva estada a l'ambaixada espanyola. Des d'Exteriors van assenyalar que «Espanya reitera el seu convencime­nt que la crisi multidimen­sional per la qual passa Veneçuela requereix una sortida negociada i dirigida pels veneçolans que permeti la celebració d'eleccions presidenci­als i parlamentà­ries amb plenes garanties democràtiq­ues».

«Veneçolans, aquesta decisió no ha sigut senzilla, però estiguin segurs que compten amb mi per donar la lluita des de qualsevol lloc. No descansare­m i continuare­m treballant dia i nit per arribar a la llibertat que ens mereixem tots els veneçolans», va escriure l'opositor López a Twitter.

El Ministeri d'Exteriors

/

AGRAÏMENTS L'ambaixador de Veneçuela designat per l'opositora Assemblea Nacional a Espanya, Antonio Ecarri Bolívar, va voler agrair al Govern espanyol «la fermesa amb què ha garantit la integritat de Leopoldo López. Amb la seva sortida del país, s'ha burlat de l'aparell de repressió de la dictadura, fet que demostra que cada vegada està més debilitada».

López va ser arrestat el 2014 a Caracas i condemnat a 14 anys de presó, acusat de liderar actes violents en les marxes antigovern­amentals que es van dur a terme aquell any. Cinc anys després d'haver passat per un periple entre la presó de Ramo Verde i un arrest domiciliar­i, va arribar a la residència de l'ambaixador espanyol, on es va mantenir en qualitat d'hoste fins divendres.

lamenta les detencions i apel·la a la Convenció de Viena

 ?? Leopoldo López, acompanyat de la seva dona, saluda davant la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas, el 2 de maig del 2019. ?? 33
REUTERS / MANAURE QUINTERO
Leopoldo López, acompanyat de la seva dona, saluda davant la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas, el 2 de maig del 2019. 33 REUTERS / MANAURE QUINTERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain