El Periódico - Català

Estat d'alarma de trets federals

-

L'estat d'alarma anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez, constituei­x una eina necessària i adequada per fer front a la segona onada de la pandèmia a Espanya. Ho és per la seva extensió –sis mesos, que es correspon amb la gravetat d'aquest segon envit– pel seu impacte, ja que va acompanyat d'un toc de queda nocturn per a tot el territori –amb l'excepció de les Canàries– i per la seva execució, que descansa principalm­ent en les comunitats. D'aquestes caracterís­tiques, la més nova és la que deixa l'aplicació de l'estat d'alarma en mans dels presidents autonòmics com a autoritats delegades. Amb aquest plantejame­nt de trets federals, Sánchez assumeix el principi segons el qual la resposta al virus, assentada en alertes epidemiolò­giques comunes, serà més eficaç si és gestionada per les administra­cions pròximes als ciutadans. La possibilit­at de modular els horaris del toc de queda a cada comunitat i, sobretot, l'autoritzac­ió per adoptar tancaments perimetral­s que poden arribar al conjunt del seu territori constituei­xen els trets més excel·lents d'una proposta ben acollida per la majoria de les autonomies.

Una altra novetat positiva que marca la diferència amb l'actitud que va prevaler durant la primera onada de la pandèmia és la voluntat expressada pel president del Govern de compartir la resposta amb els líders dels principals partits abans del seu anunci. Encara que Sánchez disposi de majoria al Congrés per aprovar la proposta, una mesura tan important com aquesta havia de ser coneguda prèviament pel líder de l'oposició, Pablo Casado, que aquest dilluns fixarà la seva posició. Fins ara s'ha mostrat reticent als estats d'alarma, però té l'oportunita­t d'actuar consideran­t la pandèmia com una qüestió d'Estat que reclama unitat. Amb objeccions, per descomptat, si les considera necessàrie­s, però sense una oposició frontal.

Les mesures anunciades per Sánchez persegueix­en aturar la pandèmia sense recórrer a un nou confinamen­t total, amb uns costos econòmics que serien molt difícils d'assumir. Són mesures dràstiques que segueixen castigant alguns sectors i que suposen restriccio­ns a la llibertat de moviment, però també són necessàrie­s, similars a les adoptades per la majoria dels països europeus. No obstant, el seu èxit no està assegurat. Aturar el virus només serà possible si els ciutadans assumeixen que estem davant un desafiamen­t històric que reclama una resposta col·lectiva, decidida i solidària.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain