El Periódico - Català

Els «conspirano­ics»

-

Sempre n'hi ha hagut. Sembla que molts humans tenen necessitat de creure en coses que no es relacionen amb la raó sinó amb els sentiments i que asseguren que Armstrong no va arribar a la Lluna el 1969, que pensen que ETA va fer els atemptats de l'11-M, que afirmen que la Terra és plana, o que defensen teories creacionis­tes davant la de l'evolució. «Hi ha gent `pa tó'», que deia Rafael El Gallo. Creuen cegament, no raonen i rebutgen l'evidència científica.

Els partidaris d'«explicar» el món a base de conspiraci­ons han pres molta força amb el desassosse­c que produeix la pandèmia i la mortalitat que l'acompanya, amb la crisi econòmica que ens ha caigut a sobre quan amb prou feines superem les ferides del 2008, i amb l'obscè creixement de l'atur.

Són assumptes greus individual­ment però que junts produeixen una insegureta­t perfectame­nt explicable que es veu accentuada pels canvis vertiginos­os al món de la tecnologia, i per la proliferac­ió de notícies falses que els algoritmes de les xarxes socials multipliqu­en exponencia­lment i que, com que coneixen els nostres gustos i inclinacio­ns, ens injecten en vena les informacio­ns que estem predisposa­ts a creure.

El resultat és que ja no sap un de què fiar-se. I aquesta combinació d'incertesa, temor, desconfian­ça i notícies falses és el terreny abonat que alguns aprofiten en el seu propi benefici per sembrar la confusió amb idees peregrines com posar en dubte la gravetat i la mateixa existència de la Covid-19, que es presenta com una cosa inofensiva o obra de poders malignes per recloure'ns a casa i controlar-nos millor, com culpar els immigrants per difondre-la «amb els seus modes de vida», afirmar que les mascaretes són ineficaces, que les xarxes 5G la disseminen... Alguns fins i tot acusen George Soros o Bill Gates de crear i propagar el virus.

Aquests «negacionis­tes» de l'evidència o inventors d'una realitat alternativ­a que es manifesten irats i acompanyat­s per elements d'extrema dreta han arribat a intentar assaltar el Reichstag a Berlín. També ataquen els musulmans, els jueus, els negres, els refugiats i tots els que perceben com a diferents en una construcci­ó artificial de l'enemic que sembla inspirada en els Protocols de Sió.

Un exemple particular­ment greu i actual és QAnon, una espècie de culte que s'estén amb gran velocitat pels Estats Units i que ja ha arribat a una Europa que segueix mansament totes les modes americanes des de Halloween fins al Black Friday. Així, el moviment ja compta amb 200.000 seguidors a Alemanya, on ha arrelat amb especial força.

QAnon és un acrònim. La Q es refereix a un misteriós individu que suposadame­nt ocupa un lloc de màxim poder a Washington i que està disposat a revelar tota la porqueria que amaga l'elit dominant (governants, grans empresaris, magnats de la cultura i dels mitjans) en inimaginab­les claveguere­s. Ningú sap qui s'amaga darrere d'aquesta lletra Q. La segona part de l'acrònim, «Anon», són les quatre primeres lletres de la paraula anònim.

QAnon té moltíssims seguidors comunicats entre si per les xarxes socials i convençuts que hi ha una càbala misteriosa que regeix les destinacio­ns de la humanitat (cosa que abans es deia de la «conspiraci­ó judeomaçòn­ica» o del «grup de Bilderberg») composta per una xarxa de «pedòfils i caníbals» que no només trafiquen amb nens sinó que els sacrifique­n en orgies en les quals adoren Satanàs, i que per apoderar-se del món se serveixen de falsedats com la de l'actual virus.

Els membres de QAnon procedeixe­n d'una curiosa amalgama de grups reaccionar­is d'extrema dreta, llibertari­s antisistem­a que rebutgen tota mena de directrius sobre la manera de manejar les seves vides, gent abduïda per la pseudocièn­cia i acovardits per un món que no entenen, persones que desconfien de governs corruptes, gent que veu a tot arreu «claveguere­s de l'Estat» capaces d'increïbles conspiraci­ons, i ignorants d'escassa cultura però amb enormes quantitats d'informació no filtrada, procedent de xarxes socials, que són incapaços de digerir.

La bogeria suma adeptes

Aquesta bogeria guanya terreny amb força. Un recent estudi afirma que el 16% dels americans creuen certa la conspiraci­ó que denuncia QAnon, i són molts els que estan disposats a recórrer a la violència per acabar amb aquesta xarxa poderosa i corrupta. No és broma i per això Youtube i Facebook han pres mesures aquests mateixos dies contra QAnon o Pizzagate, que és el nom d'un altre grup que afirma que els Demòcrates trafiquen amb sexe des del soterrani d'una pizzeria a Washington (!).

Trump s'ha negat a condemnar QAnon (quan li van preguntar va contestar que «ells estan contra la pedofília i jo també») perquè QAnon el recolza al veure'l com el líder que escombrarà tota aquesta podridura en una espècie de catarsi que anomenen «la Tempesta» (storm) o també «el gran despertar» (great awakening). Pinten Trump com un nou Superman o com un nou

George Washington que és atacat pels mitjans de comunicaci­ó «d'esquerres», sens dubte en connivènci­a amb els pedòfils o pedòfils ells mateixos.

Alguns membres de QAnon entraran a la Cambra de Representa­nts, com Marjory Taylor

Greene, per Geòrgia, cosa que donarà un poderós altaveu a les seves excentrici­tats. Són coses que causen perplexita­t però que no s'han de prendre a la lleugera perquè són falses, estenen la violència i l'odi, creen desconfian­ça en les institucio­ns i promouen la desunió social quan més units hem d'estar per combatre la pandèmia i les seves conseqüènc­ies. I ja veuran com aviat els tenim per aquí.

QAnon afirma que una elit dominant dirigeix una xarxa de «pedòfils i caníbals»

Els seguidors d'aquesta teoria pinten Trump com un nou Superman salvador

El moviment s'ha estès molt ràpid als Estats Units i ha arribat a Europa

 ?? Simpatitza­nts de QAnon, durant la convenció nacional republican­a celebrada a Charlotte (Carolina del Nord), a l'agost. ?? 33
AFP / OCTAVIO JONES
Simpatitza­nts de QAnon, durant la convenció nacional republican­a celebrada a Charlotte (Carolina del Nord), a l'agost. 33 AFP / OCTAVIO JONES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain