El Periódico - Català

les claus tributàrie­s

-

1- IMPOST DE LA RENDA

El tipus de l'IRPF pujarà el 2021 dos punts per a rendes del treball superiors a 300.000 euros, la tributació dels quals passarà al 47% amb caràcter general i podrà arribar al 50% a Catalunya. Les rendes de capital superiors a 200.000 euros passaran a tributar a un tipus del 25%, després d'assumir una alça de tres punts. Es preveu un ingrés addicional de 490 milions en dos anys per aquesta mesura que arribarà a 36.194 contribuen­ts (el 0,17% del total). Les mesures incorporad­es en el projecte de Pressupost­os del 2020 es queden a mig camí del pactat per PSOE i Unides Podem en el seu acord de coalició, on es va incorporar el compromís de pujar dos punts l'IRPF de les rendes del treball a partir de 130.000 euros i quatre punts, a partir de 300.000. Per a les rendes del capital el compromís inclou una alça de quatre punts a partir de 140.000 euros.

2– PLANS DE PENSIONS

L'aportació deduïble màxima a plans individual­s de pensions es reduirà de 8.000 a 2.000 euros a l'any. En els plans d'ocupació, no obstant, l'aportació conjunta deduïble s'elevarà de 8.000 a 10.000 euros. S'estima una recaptació més gran de 580 milions per aquesta mesura el 2022, quan es presenti la declaració de la renda. La mesura ja ha provocat el rebuig de les patronals Unespa i Inverco.

3– RÈGIM DE MÒDULS

Per al 2021 es prorroguen els límits vigents per a l'aplicació de l'estimació objectiva tant en l'IRPF como en l'IVA.

4- IMPOST DE SOCIETATS

Per a grups multinacio­nals amb una facturació superior a 40 milions d'euros, es rebaixa del 100% al 95% l'exempció de dividends i plusvàlues generats per filials a l'exterior. Aquesta mesura pot afectar 1.739 empreses i pot reportar una recaptació addicional de 1.520 milions. A més es fixa una tributació mínima del 15% per a les societats de lloguer socimis. El projecte de Pressupost­os del 2021 no inclou el compromís del Govern de coalició d'una fiscalitat mínima del 15% per a grans multinacio­nals, la implantaci­ó de les qual es posposa.

5- PATRIMONI

El Govern restableix la vigència indefinida d'aquest impost cedit a les autonomies. Fins ara la seva vigència s'havia de renovar any a any. A més s'eleva en un punt, fins al 3,5%, el tipus aplicable a patrimonis a partir de 10 milions d'euros. Cada autonomia, no obstant, tindrà llibertat d'aplicar-ho o no. Fins i tot de no cobrar l'impost, com fa Madrid.

6- DIÈSEL

L'impost especial sobre el dièsel pujarà en 3,8 cèntims per litre, que passarà de 30,7 a 34,5 cèntims per litre, encara per sota dels 40,07 que afecta la gasolina. El gasoil profession­al i bonificat queda fora d'aquest increment impositiu

amb què el Govern pretén recaptar 500 milions addicional­s. L'associació Fenadismer assenyala, no obstant, que aquesta pujada sí que afectarà al voltant de 130.000 transporti­stes autònoms de menor dimensió, que no tenen accés a la devolució parcial de l'impost.

7- BEGUDES ENSUCRADES

L'increment del 10% al 21% del IVA sobre les begudes ensucrades i edulcorade­s reportarà una recaptació addicional d'uns 400 milions. La tributació més gran afecta les vendes en supermerca­ts, però la consumició en bars i restaurant­s seguirà al 10% per no agreujar la seva situació actual. En el capítol de possibles mesures sobre l'IVA, el Govern no ha seguit endavant amb el seu propòsit inicial d'eliminar l'exempció en el tribut dels serveis privats d'educació i sanitat.

8- PRIMES D'ASSEGURANC­ES

S'incrementa del 6% al 8% l'impost sobre les primes d'asseguranc­es. S'estima una recaptació més gran de 400 milions.

9- TAXA GOOGLE

El 2021 entrarà en vigor el nou impost sobre serveis digitals ja aprovat pel Parlament amb el qual s'espera obtenir una recaptació addicional de 968 milions.

10- TAXA FINANCERA

El nou impost sobre transaccio­ns financeres també entrarà en vigor el 2021 després d'haver superat la seva tramitació parlamentà­ria. Es preveu una recaptació addicional de 850 milions per aquest nou tribut.

11- ENVASOS DE PLÀSTIC

En l'àmbit de la fiscalitat mediambien­tal també s'enquadra la creació d'un nou tribut sobre envasos de plàstic d'un sol ús. Aquest projecte de llei ja ha sigut sotmès a informació pública. Amb aquesta mesura es preveu una recaptació addicional de 491 milions el 2021.

12- RESIDUS

D'acord amb les autonomies es preveu desenvolup­ar un nou impost que penalitzi les opcions de gestió de residus menys sostenible­s, el dipòsit en abocador i la incineraci­ó. Amb això es persegueix una recaptació de 861 milions el 2021.

13- CONTROL DE LES SICAV

El projecte de llei de mesures contra el frau fiscal aprovat recentment pel Consell de Ministres hauria d'afegir 828 milions d'euros més d'ingressos addicional­s a la recaptació de l'Estat. Durant la tramitació del projecte, el Govern té la intenció de reforçar el control de les societats d'inversió col·lectiva de grans patrimonis SICAV. En concret, s'atorgarà a la Inspecció de l'Agència Tributària la competènci­a per comprovar que aquests instrument­s no són una eina de planificac­ió fiscal de grans patrimonis per pagar menys impostos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain