El Periódico - Català

Keynesiani­sme a tot drap a Europa

A Zapatero li van ordenar: «¡Retalla, retalla!»; a Sánchez li xiuxiuegen a l'orella: «Gasta, gasta»

- Marçal

El que té més substància ideològica, juntament amb les menors desgravaci­ons dels plans de pensions, és potser la promesa –arrencada in extremis per Iglesias– de portar al Congrés en els pròxims mesos una llei per intervenir el mercat i limitar els preus dels lloguers.

Si en la crisi terrible del 2008 es va imposar a la UE l'austeritat al peu de la lletra i despietada, ara el que es porta és el contrari, el keynesiani­sme a tot drap. Europa gasta com a pal·liatiu a l'enfonsamen­t econòmic per culpa de la Covid. Si a Zapatero li van ordenar «¡retalla, retalla!», a Sánchez li xiuxiuegen a l'orella: «Gasta, gasta».

Tot això ha permès a un Pedro

EN PERCENTATG­E SOBRE EL TOTAL

i a un Pablo exultants estrenar ja sucosos eslògans (preàmbul dels que vindran en el futur): «Pressupost­os de país i progressis­tes» i «la inversió social més gran de la història» (Pedro); «avui inaugurem una nova etapa econòmica» i «es deixa enrere l'etapa neoliberal» (Pablo).

Tots dos saben que en principi no han de sorgir grans impediment­s per aprovar els comptes de la mà dels seus socis habituals, després de les pertinents negociacio­ns i consegüent­s arranjamen­ts. Hi ha diners i hi ha llum verda per gastar, i això ajuda sempre, i de quina manera, a greixar la camaraderi­a política.

La disjuntiva de Casado

Qui ha d'esquivar traïdores dificultat­s serà, en canvi, Pablo Casado, que l'altre dia durant la moció de censura envestia sense compassió contra un Abascal

DISTRIBUCI­Ó DELS FONS EUROPEUS PER ÀREES

Indústria i Energia

R + D + I i Digitalitz­ació atònit. Molts van donar per fet que el PP trencava amb Vox, feia mitja volta i es llançava, rabent i agosarat, a la conquesta del centre. Pràcticame­nt tothom el va aplaudir, mentre el somni de la gran coalició entre els anomenats «partits d'Estat» acariciava el cel de Madrid.

Casado, en realitat, s'estava ficant en una posició més que compromesa. El líder popular no pot donar la imatge que continua sent confrare d'Abascal. Però tampoc avalar un pressupost com el dissenyat pel Govern de coalició. No pot per raons ideològiqu­es, algunes vegades, i simbòlique­s en altres (els símbols, en política, resulten determinan­ts). Casado s'enfronta a una perillosa disjuntiva. Comprin crispetes i estiguin atents a les seves pantalles, que observar com es belluga el PP tanta complexita­t serà un espectacle immens.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain