El Periódico - Català

Cs continua amb la mà estesa per als comptes

Es manté ferm b a negociar uns Pressupost­os «excepciona­ls» Els socis de b la investidur­a saluden el projecte del Govern

- JUANMA ROMERO PILAR SANTOS MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

El Govern ja té el seu projecte de llei de Pressupost­os per al 2021, i aquesta vegada té la confiança que aconseguir­à tirarlos endavant, a diferència del que va ocórrer amb els del 2019, que es van estavellar en el ple del Congrés i van abocar a les eleccions anticipade­s del 28-A. I tot i que la negociació interna entre els socis es va allargar més de la previst, amb friccions d'última hora, PSOE i Unides Podem volen posar el turbo en el Parlament a fi que els nous comptes estiguin llestos a primers d'any.

I és que aquests dos mesos de converses prèvies entorn dels Pressupost­os Generals de l'Estat (PGE) no han sigut només un diàleg entre socialiste­s i morats. El Govern també ha anat parlant amb els partits que van donar suport a la investidur­a de Pedro Sánchez, fins a al punt que a Hisenda, tot i que amb cautela, mostren la convicció que els comptes s'aprovaran amb ells. Sense descartar Ciutadans. No per ara. Perquè la formació taronja, segons van indicar fonts de la cúpula d'Inés Arrimadas, està disposada a conversar amb l'Executiu. No es fa enrere de la negociació.

«Si portem el projecte de Pressupost­os és perquè entenem que té prou suports perquè pugui veure la llum, i si portem el decret [de pròrroga ] d'alarma és perquè creiem que també té els recolzamen­ts necessaris perquè pugui veure la llum», va afirmar després del Consell de Ministres que va crear els PGE la titular d'Hisenda, María Jesús Montero. La portaveu, no obstant, va evitar mostrar triomfalis­me, perquè altres vegades l'Executiu ha tingut «compromeso­s» els suports que després van fugir.

/

IMPRIMIR VELOCITAT Però, sens dubte, que el Govern remeti a la Cambra el projecte de llei i la velocitat que es vol imprimir a la tramitació parlamentà­ria són indicatius que Sánchez no penarà aquesta vegada per treure els PGE. De fet, els socis d'esquerres –ERC, Bildu, Més País i Compromís– van saludar el text i van aplaudir una mesura per la qual els morats van lluitar fins al final, la regulació del preu dels lloguers, que s'inclourà en una llei estatal de vivenda que arribarà d'aquí a quatre mesos al Congrés.

Molt significat­iva va ser la reacció de Cs. La direcció liberal va indicar que l'equip negociador està analitzant la informació proporcion­ada pel Govern a l'espera que aquest dimecres Hisenda porti al Congrés el projecte. Mentrestan­t, Cs «manté la seva ferma determinac­ió i compromís de negociar aquests Pressupost­os, que tenen una importànci­a excepciona­l a causa de la crisi de la Covid-19, perquè siguin els millors per a Espanya».

Cs no es fa enrere malgrat les pujades (limitades) d'IRPF, de Patrimoni i de Societats. Fonts parlamentà­ries expliquen que Arrimadas encara no pot sortir de la foto: per apartar-se, s'ha de carregar de raons. I això es veurà al llarg de la tramitació parlamentà­ria.

Montero remarca que el projecte

L'Executiu destina 200 milions per cuidar menors de 14 anys

/

QUADRAR EL CERCLE El Govern voldria quadrar el cercle i atraure taronges i republican­s, però tots dos es veten mútuament. Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, va celebrar l'acord per regular els lloguers –que donaria cobertura a la llei catalana–, perquè «acosta els PGE a una sortida correcta». La música també sona «molt bé» a EH Bildu, a l'espera de la lletra petita. «Va en la bona direcció», va valorar Íñigo Errejón (Més País), que va trobar a faltar més «valentia». Per al PNB, no obstant, és un «mal començamen­t» l'impost al dièsel.

«Són uns PGE progressis­tes i de país», que busquen no deixar «ningú enrere» i oblidar l'«austeritat i les retallades», va recalcar Sánchez en l'acte conjunt amb Pablo Iglesias. L'Executiu està segur que la seva aposta és guanyadora. «Tothom vol recolzar aquests PGE. Són expansius i contenen els fons europeus. És molt difícil no donar-los suport», auguren des de la Moncloa.H

El projecte de Pressupost­os Generals de l'Estat per al 2021 que va presentar ahir el Govern inclou una partida de 200 milions d'euros per ajudar les famílies a contractar cuidadors profession­als per a nens menors de 14 anys. La mesura nova, que dependrà del Ministeri d'Igualtat que dirigeix la `podemista' Irene Montero, va dirigida a fomentar la conciliaci­ó. El vicepresid­ent segon de l'Executiu, Pablo Iglesias, l'ha qualificat de «primer pas per construir un Sistema de Cures».

El líder d'Unides Podem va assenyalar que la intenció del Govern de coalició és assumir «la correspons­abilitat de les administra­cions públiques en aquest àmbit» i va remarcar que els 200 milions d'euros que destinaran a contractac­ió pública «seran una font de creació d'ocupació». A més, des del Ministeri d'Igualtat assenyalen que aquesta mesura va dirigida, amb més èmfasi, cap a les dones i les famílies monoparent­als que tenen més complexa la conciliaci­ó entre la vida laboral i la vida familiar.

/

ALTRES INVERSIONS La mesura es veuria complement­ada amb altres inversions plantejade­s per socialiste­s i morats. El secretari general de Podem va desgranar que el projecte pressupost­ari, que comença ara la seva tramitació i podria estar aprovat a principis del 2021, conté una partida de 200 milions d'euros per impulsar l'educació de 0 a 3 anys. Una política de la qual han fet bandera els dos partits i que serviria també per fomentar una millor conciliaci­ó laboral.

Al costat d'aquestes iniciative­s, Iglesias va assenyalar que l'Executiu ha pressupost­at 700 milions d'euros dels fons europeus per avançar en la cura de gent gran a domicili. La idea per la qual va advocar Iglesias va ser per la de transitar «des de l'actual model basat en residèncie­s cap a un altre de més semblant al dels països nòrdics», en el qual els avis reben assistènci­a a les seves llars.

H

 ?? La titular d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la presentaci­ó dels Pressupost­os, ahir. ?? 33
EUROPA PRESS / E. PARRA
La titular d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la presentaci­ó dels Pressupost­os, ahir. 33 EUROPA PRESS / E. PARRA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain