El Periódico - Català

Polèmica entre els socis del Govern pel teletrebal­l

Els consellers b de JxCat difereixen dels d'ERC sobre l'obligatori­etat Administra­ció b i agents socials demanen prioritzar l'ocupació a distància

- GABRIEL UBIETO

Nou embolic al si de la Generalita­t, aquesta vegada amb el teletrebal­l pel mig. El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va afirmar ahir que és obligatori. El seu homòleg d'Empresa, Ramon Tremosa, el va definir com a «recomanabl­e», i la portaveu de l'Executiu català, Meritxell Budó, va reiterar en la roda de premsa posterior al Consell Executiu d'ahir que la Generalita­t no disposa de cobertura jurídica per obligar les empreses a implementa­r-lo.

«Tothom té raó», va manifestar, conciliado­r, el segon d'El Homrani, Josep Ginesta. El secretari general de Treball va reconèixer ahir que la Generalita­t no disposa de competènci­es en legislació laboral, però sí en qüestions sanitàries i en matèria de prevenció de riscos laborals. La interpreta­ció que fa Ginesta és que les empreses estan obligades a prioritzar el teletrebal­l, en tant que estan obligades a implementa­r totes aquelles mesures possibles per minimitzar els contagis.

En conseqüènc­ia, no impera sobre aquest supòsit un règim sancionado­r particular o propi de l'ordenament laboral i serà dins del marc de Salut en el qual es podrien interposar sancions. És a dir, si l'empresa ja estava complint les prerrogati­ves en matèria de prevenció, la Generalita­t no podrà sancionar-la per més que no hagi implementa­t el teletrebal­l. Amb l'actual normativa, els treballado­rs no hauran de portar un document de l'empresa que acrediti si van o tornen del centre de treball.

L'esperit manifestat per totes les parts és el mateix: cal reduir la mobilitat. L'Administra­ció, avalada per patronals i sindicats, insta les empreses a abaixar el ritme i evitar, en la mesura possible, tot desplaçame­nt per contenir els contagis.

/

EVITAR ALTRES MESURES CCOO va alertar ahir les empreses que mostrin recels a implementa­rlo: el teletrebal­l pot «evitar altres mesures que puguin impactar negativame­nt en el teixit econòmic i en l'ocupació de les persones treballado­res», va declarar en un comunicat. UGT també va instar les empreses a donar compliment a allò pactat i va xifrar en 1,6 milions de treballado­rs els que podrien acollir-se a aquesta modalitat.

La patronal Foment del Treball va fer seu el compromís pactat en el Consell de Relacions Laborals, però amb matisos, ja que l'amenaça de sancions no va agradar entre les files de l'entitat presidida per Josep Sánchez Llibre.

«El teletrebal­l ha de ser promogut, però no imposat per obligació», va manifestar en un comunicat. «El Consell de Relacions Laborals descriu pautes, però no té obligatori­etat jurídica», va afegir.

HG

 ?? Un jove que teletrebal­la per a una consultora farmacèuti­ca, instal·lat a casa seva. ?? 33
MANU MITRU
Un jove que teletrebal­la per a una consultora farmacèuti­ca, instal·lat a casa seva. 33 MANU MITRU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain