El Periódico - Català

Neix la ‘NASA catalana’

XARXA PER A LES TELECOMUNI­CACIONS La Generalita­t preveu llançar els seus primers nanosatèl·lits en la primera meitat del 2021 La iniciativa està dotada amb 18 milions fins al 2023

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO

El Govern va aprovar ahir la creació de la NASA catalana. Amb un pressupost previst de 18 milions d'euros fins al 2023, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va anunciar que Catalunya portarà a l'espai els seus dos primers satèl·lits en el primer semestre del 2021 amb l'objectiu de protagonit­zar «el llançament d'una constel·lació de nanosatèl·lits en els quatre anys vinents», «democratit­zar l'espai» i «atraure les empreses i desenvolup­ar una indústria de serveis». Almenys sis satèl·lits catalans es llançaran en dos anys, segons el projecte. La inversió en els dos primers llançament­s serà de 2,5 milions.

Puigneró nega que hi hagi un buit legal que faciliti que Catalunya

disposi d'una agència de l'espai pròpia i que «tot és legal». Malgrat això, en el seu departamen­t mantenen el temor que l'Estat posi fre a l'expansió espacial de Catalunya, un camp econòmic prometedor i que complement­a l'agenda tecnològic­a d'un Govern que veu en les noves tecnologie­s una manera de reafirmar el full de ruta polític i econòmic. Puigneró va recordar que les competènci­es de l'Estat només arriben fins als 50 quilòmetre­s d'altitud i els enginys catalans sobrevolar­an el territori a uns 2.000. El llançament no es produirà des de territori català i estarà a càrrec d'empreses adjudicatà­ries.

La nova economia batejada coma NewSpace pretén,segons Puigneró, «que Catalunya no sigui només consumidor de tecnologia digital, sinó també productor» i especialme­nt en una àrea d'activitat que segons càlculs del Govern suposarà 1.200 llocs de treball i 300 milions d'euros de facturació conjunta a Catalunya en quatre anys. Aleshores hi haurà 3.500 nanosatèl·lits a l'espai en àmbit mundial.

H

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain