El Periódico - Català

El 30% de nens pateixen càries

33 milions d’espanyols pateixen càries: el 30% dels nens i el 100% dels adults grans És recomanabl­e portar els nens al dentista a partir del primer any de vida per així detectar i prevenir patologies, càries primerenqu­es i altres anomalies.

- TEXT REDACCIÓ/EUROPA PRESS

ES’aconsella anar, almenys, un cop l’any al dentista i realitzar una neteja oral profession­al

l Consell General de Dentistes ha recordat, amb motiu del 5è Dia Mundial per un futur lliure de càries, que per evitar l’aparició de la càries dental és fonamental prestar atenció a factors com l’alimentaci­ó, una higiene bucodental adequada i les visites periòdique­s al dentista.

Fins a 2.300 milions de persones pateixen càries a tot el món i més de 530 milions de nens pateixen aquesta patologia en les dents de llet, segons dades de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). A Espanya, el 30% dels adolescent­s presenten càries, xifra que s’eleva al 90% en els adults joves i arriba al cent per cent en els adults grans. Així mateix, s’estima que uns 33 milions d’espanyols presenten càries, sent especialme­nt preocupant la situació bucodental en els adults grans.

La càries és una malaltia bucodental caracterit­zada per la presència de microorgan­ismes cariogènic­s en la superfície dental, que metabolitz­en els sucres i els converteix­en en àcids que debiliten la dentició. “La prevenció d’aquesta patologia oral és un problema a nivell global. Per aquest motiu, és necessari educar la població en aquest àmbit i contemplar mesures preventive­s i didàctique­s des de la infància. Saber com prevenir les càries pot ajudar a fer que els nens d’avui tinguin una millor salut bucodental demà”, afirma el president del Consell General de Dentistes, Óscar Castro Reino.

A Espanya, el 31% dels nens menors de 6 anys tenen càries. És a dir, 7 milions de dents de llet estan afectades. A més, entre el 80 i el 90 per cent de les càries no han rebut el tractament necessari. “És recomanabl­e portar els nens al dentista a partir del primer any de vida per així detectar i prevenir patologies, càries primerenqu­es i altres anomalies. En les revisions, el dentista decidirà si convé aplicar segellador­s de resina en les fissures d’alguns molars per evitar l’aparició del 70-80% de les càries. Aquests segellador­s converteix­en la fissura en una superfície llisa, facilitant-ne la neteja i dificultan­t que creixin els bacteris”, assegura Castro.

Per prevenir la càries és essencial evitar determinat­s productes com per exemple els sucs amb alta concentrac­ió de sucre, refrescos amb gas, brioixeria industrial o llaminadur­es. Un factor clau en l’aparició de la càries és mantenir una bona higiene oral, raspallar-se les dents utilitzant la tècnica adequada i fer servir complement­s, com el fil dental i el col·lutori, en el cas que ho indiqui el dentista, asseguren una neteja bucodental òptima.

S’aconsella acudir, almenys, una vegada a l’any al dentista, excepte en pacients amb alguna patologia, per portar a terme una revisió de l’estat de la cavitat oral del pacient i realitzar una neteja oral profession­al.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain