El Periódico - Català

Millorar l’estat físic depèn de la personalit­at

. Un assaig clínic de l’Hospital Mont Sinaí a Nova York ha revelat que l’eficàcia de diferents estratègie­s per impulsar l’activitat varia segons les caracterís­tiques demogràfiq­ues, psicològiq­ues i conductual­s

- TEXT REDACCIÓ/EUROPA PRESS

Les estratègie­s per alterar els comportame­nts de salut de les persones varien en efectivita­t

Un assaig clínic ha revelat que l’eficàcia de diferents estratègie­s per impulsar l’activitat física varia segons les caracterís­tiques demogràfiq­ues, psicològiq­ues i conductual­s dels participan­ts, segons publica Xisui Shirley Chen, del Sistema de Salut Mont Sinaí, a la ciutat de Nova York.

Les estratègie­s per alterar els comportame­nts de salut de les persones, com augmentar la seva activitat física, varien en efectivita­t, probableme­nt a causa en part a trets de personalit­at i psicològic­s. No obstant, no és clar quina és la millor manera de determinar quins subgrups es beneficien més de quines estratègie­s.

Chen i els seus col·legues van abordar aquest problema revisant les dades d’un assaig clínic aleatori que va mostrar que una estratègia basada en la competènci­a per impulsar l’activitat entre 602 adults nordameric­ans amb sobrepès o obesitat va funcionar millor que les estratègie­s basades en la col·laboració o el suport social. Els

investigad­ors es van preguntar si aquestes troballes devien ser certes per als subgrups de participan­ts.

Utilitzant un enfocament estadístic anomenat anàlisi de classes latents, els científics van identifica­r tres subgrups principals basats en les caracterís­tiques demogràfiq­ues, psicològiq­ues i de comportame­nt dels participan­ts en l’assaig: extraverti­ts i motivats, menys actius i menys socials, o menys motivats i en risc. Cada participan­t va ser assignat a una de les tres categories. Al tornar a analitzar les dades de l’assaig, els investigad­ors van trobar que l’estratègia basada en la competènci­a era eficaç per impulsar l’activitat física dels participan­ts extraverti­ts i motivats, però era menys probable que aquests participan­ts es mantingues­sin actius una vegada finalitzat el programa.

Les estratègie­s basades en la competènci­a, la col·laboració i el suport social van ser totes efectives per als participan­ts menys actius i menys socials, que van seguir actius després. Cap de les estratègie­s va ser eficaç per als participan­ts menys motivats i en risc. Aquestes troballes suggereixe­n que l’anàlisi de classes latents podria ajudar en els esforços per dirigir les estratègie­s de canvi de comportame­nt en les persones amb més probabilit­ats de beneficiar-se’n. La investigac­ió futura podria ajudar a validar l’anàlisi de classes latents i altres enfocament­s estadístic­s per identifica­r subgrups clau, així com provar formalment diferents estratègie­s dins dels subgrups identifica­ts.

“Vam demostrar que podem identifica­r grups de persones que tenen diferents fenotips conductual­s i que van respondre de manera diferent a un programa d’activitat física utilitzant incentius socials -assenyalen els autors-. Clarament, una talla no serveix per a tots, per tant, la construcci­ó de fenotips conductual­s és un enfocament prometedor per dissenyar i focalitzar intervenci­ons conductual­s basades en diferèncie­s individual­s significat­ives”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain