El Periódico - Català

«Són molts anys aquí»

VICENTE I RUBÉN ARÉVALO Bar Altamira (Barcelona)

- MANUEL ARENAS

Vicente Arévalo (Zamora, 1952) i el seu fill Rubén (Barcelona, 1981), porten el bar Altamira de Barcelona des de 1960. Bar desaperceb­ut –tres taules dins, un parell a la terrassa–, la seva mida contrasta amb les seves sis dècades de vida.

— Han decidit obrir malgrat les restriccio­ns.

—Per necessitat, ja que oberts facturem un 30% del que fèiem abans i això és més que res, i perquè els clients ens necessiten: alguns venen des de fa 50 anys a esmorzar pintxo de truita, l'especialit­at de la casa.

— ¿Quant calculen que poden aguantar així?

— És difícil predir-ho perquè això canvia diàriament. No estem en situació de tancar perquè ens estem menjant el patrimoni personal: cada mes hi ha pèrdues. El que sí que tenim clar és que no portem 60 anys fent entrepans i aixecant això del no-res per ara llançar-ho tot per la borda.

— ¿Com han canviat el negoci amb la fórmula `per emportar'? — Abans d'això, el cafè o els entrepans per emportar eren residuals. Ara, al ser tot per emportar, hem comprat plats, coberts i gots; tant és així que els majoristes estan començant a tenir problemes de subministr­aments de gots per emportar.

— ¿Com ha afectat el nou paradigma a la clientela? —Pràcticame­nt és la mateixa: 80% habitual, 20% de passada. No afavoreixe­n gens el teletrebal­l ni la falta d'activitat al carrer.

— ¿Els costa fer el càlcul de producte?

—Per sort, no som un restaurant que compri carn o peix: l'embotit no és una cosa perible. Ara la compra la fem amb molt menys temps que abans.

— ¿Han activat algun erto o acomiadame­nt?

— Rubén. No. L'empleat, que porta 30 anys amb nosaltres i és gairebé de la família, va estar d'erto al març i ara volem evitar-ho. Això sí, jo al maig li vaig veure les orelles al llop i vaig deixar de treballar al bar perquè sabia que amb la baixada de facturació seria molt complicat mantenir els llocs de treball.

— ¿Com valoren la resposta de l'Administra­ció?

— Esperàvem una resposta realista, cosa que no s'ha donat. No pots mantenir un negoci tancat amb despeses fixes al 100%. Estem d'acord amb la decisió sanitària, però han d'entendre que no té sentit que hàgim de pagar les despeses fixes com lloguer, seguretat social o IVA.

 ??  ?? RICARD CUGAT
33 Dues generacion­s 8Rubén i el seu pare, Vicente, al bar que aquest regenta des del 1960.
RICARD CUGAT 33 Dues generacion­s 8Rubén i el seu pare, Vicente, al bar que aquest regenta des del 1960.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain