El Periódico - Català

La Bíblia entre bromes i veritats

Un text tan divertit com erudit de Mendoza

- DOMINGO RÓDENAS

Només els més vells del lloc recordaran l'assignatur­a d'Història Sagrada en la seva llunyana infància, amb les cartilles i llibres il·lustrats on es llegien i veien les escenes bíbliques destinades a colonitzar la imaginació i de passada adoctrinar diverses generacion­s. Tot i que no faltaven els fets i miracles de Jesús, dels quals s'encarregav­a la catequesi, aquell subministr­ament narratiu de prodigis i truculènci­es procedia sobretot de l'Antic Testament i s'hi podria descobrir la fascinant transporta­ció mental als universos fantàstics, l'aliança d'excitació i estupor que no era altra cosa que la lectura literària.

Aquesta va ser l'experiènci­a d'Eduardo Mendoza, que en aquest assaig narratiu rescata de la seva memòria aquell enfilall de llegendes plenes de contradicc­ions i desmesures que explicaven l'origen del món i li conferien sentit. En la seva evocació d'Adam i Eva, Caín i Abel, el diluvi universal o les trompetes de Jericó, Mendoza adopta l'aire del visitant descregut i burleta. Amb despreocup­ació torna a explicar aquestes històries amb el riure ballant-li als llavis, en un to jocoseriós en què es barregen en dosis moderades la irreverènc­ia, l'humorisme i l'erudició, perquè a l'escriptor, que no malgasta l'ocasió de fer un acudit, s'ha dedicat no poc temps a submergirs­e en les seves exegesis.

La nostàlgia per l'esbaleïda felicitat del lector infantil s'uneix a la genuïna admiració de l'adult per la Bíblia com a «gran codi» de la cultura occidental, i és aquest Mendoza, lector i escriptor, el que celebra que al mític rei David se li acudís, fa tres mil anys, la idea de reunir tota mena d'escrits en un calaix de sastre que fos, simplement, el Llibre.

 ??  ?? 3LAS BARBAS DEL PROFETA Eduardo Mendoza
Seix Barral
200 pàg. 17,90 €
3LAS BARBAS DEL PROFETA Eduardo Mendoza Seix Barral 200 pàg. 17,90 €

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain