El Periódico - Català

TV-3 i el singular cas del major Trapero

- FERRAN Monegal

Després de la sentèn- cia absolutòri­a de l'Audiència Nacio- nal sobre el major Josep Lluís Trapero, he seguit amb summe interès el clima de satisfacci­ó generalitz­a- da que s'ha produït a TV-3. A gairebé tots els programes de la casa, des d'Els matins, els TN i el Tot es mou fins a les matinades del Més 324, l'alegria és evident. El punt de sarcasme del Polònia també hi va contribuir amb un esquetx formidable en el qual van escenifica­r Trapero (Pep Plaza) servint-li a Pérez de los Cobos (David Olivares) la sen- tència en una olla, perquè se l'empassés sencera, i dientli que no s'aixecaria de la taula fins que s'hagués menjat «tota la merda que vau llançar sobre mi». I que anés engolint sense patates ni res «l'atestat en què m'acusàveu de cooperar amb el Govern independen­tista». ¡Ah! Un encertat esquetx. No només és humorístic, és demolidor. Efectivame­nt. La sentència és claríssima en aquest sentit: el major Trapero no es va posar d'acord amb els que lideraven el procés independen­tista, ni va recolzar els seus actes, ni va po- sar els Mossos al seu servei. I és aquí, precisamen­t, on sorgeix l'apassionan­t singularit­at del cas Trapero. L'enorme alegria que sacseja joiosament TV-3 –el gran artefacte de propaganda independen­tista per excel·lència– resulta que es pro- dueix per una sentència que el que certifica és que Trapero no recolza la independèn­cia. ¡Ahh! Sembla una incongruèn­cia.

Aquesta particular situa- ció politicote­levisiva la va ressaltar precisamen­t a El Palmar de Troya FAQS el filò- sof i consultor cultural Xa- vier Fina. Estava convidat al temple com a quota dissi- dent, i Fina va advertir precisa- ment d'això: en vista de la sentèn- cia, resulta que Trapero no és in- dependenti­sta, no recolza la deso- bediència i està en contra del que impulsa la colla política indepe.

Però el seu argument no va prosperar. No va interessar aprofundir en la seva interessan­t reflexió.

Jo crec que TV-3 sap molt bé el que celebra. Celebra l'extraordin­ària astúcia i habilitat de Trapero. Sabia perfectame­nt que el disseny de l'operatiu era inútil i matusser. I que acabaria de forma canalla i vergonyosa, amb les imatges de les pallisses i les porres fent la volta al planeta. O sigui, el millor espot indepe de la història. ¡Ah! Mireu si és llest, i savi, el major Trapero, que sent el protagonis­ta d'aquest festival de satisfacci­ó, no ha acceptat trepitjar, per ara, cap plató de la seva.H

 ??  ?? El triomf de Trapero, al `Polònia'.
El triomf de Trapero, al `Polònia'.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain