El Periódico - Català

Avaluació espanyola des de Catalunya

- Guillem López Casasnovas CATEDRÀTIC D'ECONOMIA (UPF) Ivan Planas Miret DIRECTOR DE L'ÀREA DE RECURSOS ECONÒMICS CATSALUT

Com és sabut, el Consell Europeu ha acordat un instrument excepciona­l de recuperaci­ó temporal conegut com a Next Generation EU per un import de 750.000 milions d'euros. Per primera vegada es garanteix una resposta europea coordinada per fer front a les conseqüènc­ies econòmique­s i socials d'un xoc econòmic. El desemborsa­ment d'aquests imports es destinarà en bona part a donar suport a la inversió i les reformes als estats membres per aconseguir una recuperaci­ó sostenible i resilient, promovent les prioritats ecològique­s i digitals de la Unió.

Durant la gran recessió, Europa ja va imposar a Espanya la creació de l'Autoritat Independie­nte de Responsabi­lidad Fiscal (AIREF) per tal de monitoritz­ar el procés de consolidac­ió fiscal, garantint-ne així el compliment. Ara Europa sap que ha de tornar a establir algun tipus de mecanismes de seguiment i control dels fons per a assolir els objectius pretesos. Mas-Colell i d'altres economiste­s, com el degà del Col·legi d'Economiste­s, Anton Gasol, demanaven públicamen­t transparèn­cia, i que les avaluacion­s siguin creïbles, perquè ens avaluaran cada sis mesos. També el Cercle d'Economia s'ha pronunciat sobre la necessitat de crear una agència independen­t que avaluï les propostes i els projectes que es financin en aquest nou marc.

Catalunya té una llarga tradició tant en la gestió dels fons europeus com en les pràctiques d'avaluació de polítiques públiques. Tots els grans organismes internacio­nals remarquen la importànci­a de l'avaluació com a instrument clau per a la millora de la qualitat i l'efectivita­t dels projectes de desenvolup­ament. Pel que fa a l'avaluació, Catalunya compta amb dues institucio­ns insígnia, l'AQUAS en l'àmbit de salut i iVALUA en l'òrbita d'economia. I amb precedents com els de l'Agència d'Avaluació de Tecnologie­s, la primera del seu àmbit a l'Estat amb el treball pioner de persones destacadís­simes. AQUAS celebra aquest any el seu 25è aniversari. Des de la seva creació ha elaborat 1.130 informes d'avaluació, i és un referent en projectes internacio­nals de compra pública d'innovació. Alhora, ja fa més de 10 anys es va crear iVALUA com una aposta per a la promoció de l'avaluació de polítiques públiques entre les Administra­cions públiques catalanes i de la resta d'entitats que persegueix­in finalitats d'interès públic. ESADE compta amb el prestigi de la formació en la direcció i governança pública, IESE en les colaboraci­ons publicopri­vades, i les tres universita­ts barcelonin­es porten més de 30 edicions del seu màster de Gestió Pública. Pel que fa a l'avaluació, Espanya de moment ha donat poc valor estratègic vista la trajectòri­a de l'Agència Estatal d'Avaluació de les Polítiques Públiques i la Qualitat dels Serveis (AEVAL), creada l'any 2007 i dissolta tan sols 10 anys més tard, l'any 2017, per integrar-la en un ministeri.

El Govern espanyol podria decidir ara, per guanyar credibilit­at davant la Comissió, situar aquesta agència a Catalunya. Aquesta podria pivotar altres agències, com la de la prioritzac­ió sanitària, en què per tradició, registre i coneixemen­t Catalunya mostra un clar avantatge comparatiu. Els recursos de la Next Generation EU ho poden ara fer possible. Perduda l'Agència Europea del Medicament per a Barcelona, el nou objectiu ha d'estar a l'abast.

H

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain