El Periódico - Català

¿Què fan altres països amb la setmana de quatre dies?

El poderós sector del metall, al davant

-

La pandèmia està posant en entredit molts dels elements que van estar fora de discussió durant dècades en el model econòmic alemany. Un d’aquests és la durada de la setmana laboral dels assalariat­s a temps complet i el seu impacte en la productivi­tat. Per això, en l’actual ronda de negociacio­ns, la Unió Industrial de Treballado­rs del Metall –IG Metall, el major sindicat sectorial d’Alemanya, que representa gairebé quatre milions de treballado­rs de la indústria– aposta per una setmana laboral de quatre dies, die Viertagewo­che, com es coneix popularmen­t en alemany.

«Els empresaris i els comitès d’empresa tenen el mateix interès a conservar els treballado­rs especialit­zats», va dir recentment Jörg Hofmann, president d’IG Metall, a l’agència DPA. Per a això, el sindicat considera que la jornada laboral de quatre dies és una bona opció en un moment de transició cap a un nou model productiu forçat per la pandèmia i marcat per la digitalitz­ació i l’automatitz­ació.

En aquelles empreses en les quals la reducció de jornada – menys hores de treball, el cost del qual és assumit per l’Estat a canvi de no acomiadar treballado­rs– no és aplicable, la setmana de quatre dies permet treballar «menys i de forma més productiva», argumenta Hofmann. La reacció de la patronal és, de moment, molt escèptica.

La proposta d’IG Metall, no obstant, és difícil per a sectors com els serveis, amb menys capacitat de negociació col·lectiva i amb molta precarieta­t laboral. ANDREU JEREZ

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain