El Periódico - Català

¿És viable treballar 32 hores a la setmana? |

Els sectors que depenen de l’atenció al públic són els que tenen més dificultat­s, així com les microempre­ses. Els experts insisteixe­n que la clau està a analitzar si tot el que es treballa és imprescind­ible.

- GABRIEL UBIETO

«Podria afavorir, sens dubte, la creació d’ocupació», va opinar el vicepresid­ent segon i líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, sobre les 32 hores. «No em sembla que Espanya sigui un país que amb els nivells de productivi­tat i competitiv­itat que té hagi de donar prioritat a aquest assumpte», li va replicar el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá.

A Espanya l’ha perseguit el mantra que la seva economia és de les menys productive­s de tot Europa i que això dificulta a les empreses contractar més gent. «És cert que som més improducti­us que països com Alemanya, però també treballem moltíssime­s més hores que ells», assenyala el professor de dret del Treball de la Universita­t de València Adrián Todolí.

Segons Eurostat, Espanya registra una productivi­tat del 98,7% respecte a la mitjana europea (on 100% és la mitjana); mentre que Alemanya fa el mateix amb un 103,2%. És a dir, entre un país i l’altre hi ha una bretxa de 4,5 punts. No obstant, cada treballado­r treballa a Alemanya 1.386 hores a l’any; davant les 1.686 hores que fa un treballado­r espanyol: el 21,6% més de jornada; segons l’OCDE. «Tenim marge per treballar menys», insisteix Todolí.

Com i a quins sectors hi ha marge per reduir la jornada és un altre debat. «Les empreses que treballen directamen­t en l’atenció al públic ho tenen més complicat», reconeix el professor dels estudis de dret laboral de la UOC, Antonio Fernández. I Espanya, amb un pes alt de la restauraci­ó, l’hostaleria i el turisme, ocupa un percentatg­e elevat dels seus treballado­rs en sectors d’aquest tipus. L’important pes de les microempre­ses, en comparació amb altres veïns europeus, tampoc rema a favor.

Qüestió d’anàlisi

No obstant, «qualsevol empresa ho podria fer, però això implica fer una bona anàlisi i saber en tot moment què s’hi guanya i què s’hi perd», assenyala l’investigad­or de la UOC. ¿Té sentit que tota una empresa estigui operativa un divendres a la tarda o només un grup de guàrdia? ¿Tenen sentit reunions de tres hores? ¿Té sentit treballar cada setmana les mateixes hores si la càrrega de treball o la demanda va canviant?

«Abans del virus la gran majoria d’empreses no s’imaginaven que poguessin teletrebal­lar. I ara n’hi ha algunes, no totes, que han vist que els beneficia. La pandèmia està accelerant coses i la jornada de quatre dies en pot ser una», conclou Fernández.n

 ?? E. Parra / Europa Press ?? El diputat de Més País Íñigo Errejón.
E. Parra / Europa Press El diputat de Més País Íñigo Errejón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain