El Periódico - Català

Puigdemont posa condicions per investir Aragonès

> Adverteix que Junts no estarà en un Govern que sigui «crossa» de Sánchez

- FIDEL MASREAL XABI BARRENA

En campanya electoral cap partit respon la pregunta de què farà si perd. Tots volen parlar en positiu de les seves expectativ­es. Però tots tenen també fixats els seus plans b. També Junts per Catalunya ha analitzat internamen­t, entre dirigents, què fer si Esquerra els venç. La resposta a aquesta pregunta, en públic, és nebulosa, però deixa entreveure que la formació de Carles Puigdemont vendria car el seu sí a una hipotètica investidur­a del rival republicà, Pere Aragonès. No es descarta, fins i tot, passar a l’oposició. En una entrevista a EL PERIÓDICO, la candidata Laura Borràs es va limitar a afirmar: «Haurem de veure què és el que passa perquè no repetirem els errors comesos». És a dir, posarien condicions i mirarien de fixar «noves bases» a la relació entre dos socis els líders dels quals fa anys que s’enfronten a cara descoberta. Una nova base, sens dubte, seria el repartimen­t diferent del poder en el Govern. Ahir, l’exconselle­r Toni Comín, en un acte sobre salut, demanava obertament que la Conselleri­a de Salut passi en mans de JxCat i integraria l’atenció sanitària i la social.

En aquest context, s’entén que també Puigdemont posés ahir condicions al possible suport a ERC. En una entrevista a RAC1, va avisar que s’hauria d’aconseguir un pacte «de mínims». I en va posar com a exemple: «Si volen ser crossa del Govern espanyol per facilitar-li coses, no hi serem», va asseverar, «perquè no hi hagi dubte». Puigdemont, que està centrant els seus mítings a atacar l’actitud del partit d’Oriol Junqueras a Madrid, va exigir que el nou Govern se centri a aconseguir la independèn­cia i va afirmar la tesi d’acabar proclamant de nou la independèn­cia si el secessioni­sme aconseguei­x el 50% dels vots. El líder d’ERC continua rebutjant, en canvi, proclamaci­ons que «durin pocs segons».

Campanya d’atacs mutus

Aragonès va replicar des de l’ACN que no volia portar a terme una campanya d’«atacs mutus» amb JxCat i que no «li cabia al cap» que un partit que es defineix com a independen­tista no li doni suport. «Hi ha dues opcions, Salvador Illa, a qui Cs i Vox ja han ofert els vots, i ERC, si guanya les eleccions», va explicar.

Per la seva banda, Borràs va afirmar que es van mal interpreta­r les paraules en les quals va afirmar que Junqueras va ser condemnat per «corrupció». ERC va donar per conclosa la polèmica. Tampoc al PDECat creuen que Junts pugui permetre’s el luxe de quedar fora del Govern encara que ERC els superi a les urnes.

 ??  ?? Puigdemont, connectat.
Puigdemont, connectat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain