El Periódico - Català

Mesures per un 14F segur

Govern de la Generalita­t pren totes les mesures per garantir unes eleccions segures Procicat ha aprovat un protocol per adequar els col·legis electorals i les meses al context

- Lara Bau II BECONTENT

Anar a votar presencial­ment el pròxim 14 de febrer és segur. El Govern de la Generalita­t i els ajuntament­s han adoptat un conjunt de mesures per fer-ho possible. El Departamen­t d’Acció Exterior, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia ha elaborat un protocol, que ha aprovat el Procicat, i al qual ha donat el seu suport la taula de partits, amb adequacion­s dels col·legis electorals i recomanaci­ons dirigides a la ciutadania per poder celebrar una jornada electoral amb els mínims riscos per a la salut i amb el màxim de garanties per exercir el dret a vot.

En tots els centres de votació hi haurà un responsabl­e de seguretat sanitària assignat per cada ajuntament que s’ocuparà de vetllar pel compliment dels protocols.

COL·LEGIS ELECTORALS. El dia dels comicis, els locals electorals estaran degudament preparats per ser llocs segurs.

Aquests espais han de tenir unes caracterís­tiques concretes i s’adequaran amb l’objectiu de reduir al màxim el temps d’estada al seu interior, especialme­nt a les sales de votació, així com també la possibilit­at de creuar-se amb altres persones.

Els locals electorals seran pavellons o espais grans que permetran un espai de com a mínim 2,5 metres quadrats per persona. Garantiran ventilació constant i adequada a l’afluència prevista, disposaran de punts d’accés i sortida independen­ts, permetran mantenir les distàncies de seguretat (2 metres entre meses, 1,5 metres entre els seus membres i entre meses i electors) i la seva ubicació farà possible que es faci cua al carrer.

Pel que fa a la cua, serà preferentm­ent a l’exterior per evitar aglomeraci­ons i serà necessari respectar la distància d’1,5 metres. En els espais interiors, l’ordre de les cues es garantirà amb l’ús de tanques, cintes o altres sistemes similars de marcatge de l’espai. Pel que fa a les cabines de votació, es distribuir­an de forma que es garanteixi la privacitat dels votants sense necessitat d’utilitzar les cortines i es definiran fluxos de sentit únic en l’accés i la sortida. L’ús de la mascareta és obligatori, tant a l’interior com a l’exterior dels centres. Tenint en compte els protocols de protecció, neteja i desinfecci­ó, es netejaran i desinfecta­ran els col·legis electorals abans, durant i després del seu ús. A l’interior de les cabines de votació es farà més freqüentme­nt. Els punts d’accés als col·legis i les cabines de votació comptaran amb dispensado­rs de gel hidroalcoh­òlic.

VOTANTS. La Generalita­t recomana a la ciutadania que porti el sobre de votació preparat des de casa per agilitzar el procés i passar tan poc temps com sigui possible en els col·legis. També subratlla la importànci­a que els electors respectin les franges horàries establerte­s a l’hora d’accedir als centres de votació: de 9 a 12 hores per a les persones vulnerable­s, de 12 a 19 hores per a les persones sanes i de 19 a 20 hores per a les persones que estiguin contagiade­s o confinades.

En aquestes eleccions només podrà entrar al centre de votació la persona que ha de votar. Només podran accedir-hi acompanyad­es les persones que necessitin assistènci­a. Els electors hauran de seguir estrictame­nt les cues organitzad­es i mantenir la distància física d’1,5 metres. Els que no tinguin el vot a punt no podran sortir de la cua per recollir paperetes ni avançar-se a l’interior del centre. A més de la petició del vot preparat, el Govern ha fet una aposta pel vot per correu, que en aquesta ocasió només es pot fer de manera integral sense sortir de casa.

MEMBRES DE LA MESA. A l’arribar al local electoral, als membres de la mesa se’ls prendrà la temperatur­a, que haurà de ser inferior a 37,5 graus. En els dies previs als comicis, Salut els oferirà poder fer-se un test d’antígens al CAP que els correspong­ui.

A més, se’ls proporcion­arà un kit personal amb material de protecció i desinfecci­ó, que inclou un vestit protector homologat per a l’última franja de votació del dia, de 19 a 20 hores. Els membres de la mesa tindran en tot moment l’acompanyam­ent d’un o més responsabl­es de seguretat sanitària del local electoral.

En el moment de votar, a diferència de la resta d’eleccions, els membres de la mesa no tocaran el document d’identifica­ció dels votants, però sí que retiraran el paper que cobreix l’urna abans de demanar als electors que hi introdueix­in el sobre. Durant el recompte se’ls facilitarà una mascareta FFP2 i també uns guants d’un sol ús, es mantindrà la distància de seguretat entre persones i es garantirà que a la sala on es fa l’escrutini hi hagi l’aforament equivalent a 2,5 metres per persona.

La figura dels responsabl­es de seguretat sanitària és una de les novetats destacades d’aquests comicis. N’hi haurà entre 3.000 i 5.000 i com a mínim un per col·legi electoral. S’ocuparà d’organitzar i controlar l’accés ordenat dels electors al col·legi, assegurant a més que es mantinguin en tot moment les distàncies de seguretat establerte­s per evitar el contacte entre persones. També s’encarregar­à de garantir l’ús de la mascareta en tot moment, així com la neteja de mans dels electors i membres de les meses. Tant els membres de les meses com la persona responsabl­e de seguretat sanitària dels col·legis rebran una formació específica per respectar i fer respectar les mesures i fer un bon ús del material que se’ls facilitarà.

Es pot consultar tota la informació sobre les mesures de seguretat establerte­s per les eleccions al Parlament de Catalunya del pròxim 14 de febrer a la pàgina web parlament2­021.cat.

 ??  ??
 ??  ?? Recomanaci­ons. Conjunt de dispositiu­s de prevenció que es portaran a terme el 14 de febrer.
Recomanaci­ons. Conjunt de dispositiu­s de prevenció que es portaran a terme el 14 de febrer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain