El Periódico - Català

La campanya més virtual

- CARLES PLANAS BOU

Referent per a la Generació Z, TikTok és útil per arribar als nascuts entre el 1995 i el 2005

La pandèmia i les restriccio­ns derivades de la pandèmia han obligat els partits a un desplegame­nt més gran a les xarxes socials i a explorar noves vies comunicati­ves. Mentre l’ús de Twitter, Facebook i Youtube ja estan normalitza­ts, alguns candidats experiment­en amb plataforme­s més noves, com Twitch.

El 14-F Catalunya celebrarà les eleccions més anòmales de la seva història recent. Amb la decisió de la justícia de suspendre el decret que ajornava els comicis per la pandèmia, el país ha posat en marxa contra rellotge una campanya electoral marcada per la seva virtualita­t. Les restriccio­ns per la Covid-19 han obligat els partits a un major desplegame­nt a les xarxes socials que ha exposat els encerts i errors de la seva estratègia.

La televisió i els mitjans tradiciona­ls continuen sent les principals vies de comunicaci­ó entre els partits polítics i els seus potencials votants. L’impacte de la crisi sanitària ha disparat el consum de diaris digitals (100%), ràdio (112%) i tele (93%), segons un estudi de la Universita­t Oberta de Catalunya (UOC). No obstant, les formacions es recolzen cada vegada més en les plataforme­s digitals. Des de fa anys, l’estratègia ja està normalitza­da en canals com Twitter, Facebook i Youtube, que utilitzen tots els partits per transmetre idees i intentar marcar el debat públic.

A la xarxa de l’ocell blau, ERC i la CUP són els partits catalans que compten amb més seguidors, amb 357.300 i 302.000, respectiva­ment, mentre JxCat es queda amb

114.600 seguidors. El PSC, Ciutadans, el PPC i En Comú Podem tenen un menor volum de seguidors, però ho compensen amb els comptes nacionals, que repliquen els seus missatges de la campanya electoral.

Missatges incendiari­s virals

Amb tota probabilit­at, el 14 de febrer suposarà la irrupció de l’extrema dreta al Parlament. L’ascens de Vox –també a Espanya– s’ha catapultat a través d’internet, on els algoritmes de les plataforme­s beneficien i viralitzen missatges emocionalm­ent incendiari­s, com la islamofòbi­a o l’anticatala­nisme, ja que aconseguei­xen una major retenció de l’usuari. «Tenen una concepció adequada del que els convé per agitar les xarxes», assenyala Toni Aira, professor de comunicaci­ó política a la UPF Barcelona School of Management. Conforme amb el seu missatge d’Espanya com a únic eix, Vox només utilitza els seus canals de difusió nacionals. La popularitz­ació de noves plataforme­s digitals ha portat la majoria de partits a voler conquistar-les. Tot i que Podem i Vox han destacat en l’ús d’aquest llenguatge, no funciona per a tothom igual. «Veiem que un problema polític com la convulsió es trasllada a la comunicaci­ó», assenyala Aira. «Hi ha poc temps per construir una estratègia a llarg termini i es tira molt de tàctica, de relat curt i improvisac­ió», afegeix. Les formacions, explica

Aira, tenen una «tendència excessiva» a intentar fixar-se en els seus adversaris, cosa que pot portar a errors. «No hi ha estratègie­s reals més que el continuism­e i el simulacre, però en certa manera és comprensib­le», remarca Iago Moreno, sociòleg per la Universita­t de Cambridge. «Els partits», assenyala, «no poden digitalitz­ar-se de la nit al dia. Són estructure­s pesants, rígides i burocràtiq­ues que s’adapten més lentament a la realitat digital».

Aquest error de càlcul inicial és el que li va passar a ERC a TikTok. Al gener el partit independen­tista va estrenar el seu compte a la plataforma de vídeos curts amb un del president del Parlament, Roger Torrent, que va ser objecte de bromes. Des d’aleshores, el perfil ha virat a recopilato­ris de frases mitinguere­s amb un major impacte viral, el qual ha arribat a tenir 3.857 seguidors.

Convertida en un referent per a la Generació Z, TikTok pot ser una bona eina per arribar als nascuts entre el 1995 i el 2005. En Comú Podem utilitza el canal de Barcelona en Comú (9.113 seguidors) per fer campanya, mentre Cs (1.444) i Vox (37.500) se serveixen dels nacionals.

Malgrat que JxCat no té perfil, Carles Puigdemont sí que ha sabut utilitzar el seu (3.462) per arribar als seus seguidors. «Puigdemont i Vox encerten en el seu ús perquè saben fer humor amb els codis que connecten amb aquest entorn», apunta Aira. Potser per intentar arribar a aquest públic, el PP ha convertit el seu presidenci­able, Alejandro Fernández, en una emoticona, cosa que també s’ha convertit en una broma a les xarxes.

Altres formacions opten per centrar-se en menys canals. És el cas de la CUP, que ha explotat l’ús de Twitter, Facebook o Instagram per agilitar el seu nínxol en la política local. «Amb la comunicaci­ó digital poden tenir molt més recorregut que amb els mitjans tradiciona­ls», apunta Aira.

El PNC i Confluènci­a Jove

La política catalana està vivint petites incursions experiment­als en el món de Twitch, una plataforma de retransmis­sions en directe que als EUA ha utilitzat la congressis­ta Alexandria-Ocasio Cortez. Aquí, ho han fet el PNC, liderat per Marta Pascal –exdirigent de Convergènc­ia i del PDECat–, els candidats comarcals del qual han jugat partides del videojoc Minecraft, i també Confluènci­a Jove, les joventuts d’En Comú Podem.

«Els partits competeixe­n per semblar els més creatius», apunta Moreno, que afegeix que això no tindrà «cap incidència real» i només deixarà «un petit percentatg­e extra de titulars sobre les seves

campanyes».

 ??  ?? Roger Torrent, en el compte d’ERC de TikTok.
L’alcaldessa Ada Colau canta un rap en un vídeo de campanya.
Roger Torrent, en el compte d’ERC de TikTok. L’alcaldessa Ada Colau canta un rap en un vídeo de campanya.
 ??  ?? El candidat Alejandro Fernández, convertit en emoticona.
El candidat Alejandro Fernández, convertit en emoticona.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain