El Periódico - Català

La gran polaritzac­ió marca la recta final de la campanya a l’Equador

> Andrés Arauz, delfí de Correa, i l’exbanquer Guillermo Lasso van primers en els sondejos, tot i que el més probable és que se celebri una segona volta

- ABEL GILBERT

L’Equador va a les urnes aquest diumenge. Uns 13 milions de ciutadans tenen a l’abast un menú amb 16 candidats a president. D’aquest mar de dispersió, en principi dos comptarien amb possibilit­ats de mantenir-se i passar a una segona volta l’11 d’abril. D’una banda, Andrés Arauz, primer a les enquestes. És un jove economista i delfí de Rafael Correa que compta amb una intenció de vot de fins al 37%. De l’altra, l’exbanquer Guillermo Lasso, que lluita per arribar al palau Carondelet per tercera vegada consecutiv­a.

Lasso es troba a una distància superior als 10 punts del seu principal rival. L’aspirant insisteix amb el seu programa de redempció neoliberal i creu que aquesta vegada no fallarà. Assegura que una majoria de la societat no vol un retorn del «correisme».

Els sondejos fixen en el 37% els indecisos. Alguns analistes es pregunten si no és un indici que podria repetir-se a l’Equador l’ocorregut a Bolívia mesos enrere, on Luis Arce, el «beneït» per Evo Morales, va guanyar sorprenent­ment en un primer torn gràcies al «vot amagat» que no van detectar els sondejos. Des del seu exili belga, Correa es va afanyar a profetitza­r un escenari similar: «El 7 de febrer votem i els fem fora».

«Aquest diumenge l’Equador viurà una important data democràtic­a. El meu Govern, i jo en la meva qualitat de president, hem brindat el suport necessari per garantir que això succeeixi. El 24 de maig entregarem el poder a qui els equatorian­s elegeixin», va dir Lenin Moreno. La seva popularita­t de tot just el 7% no li ha permès garantir-se un hereu. I ningú ha volgut ocupar aquest lloc. Moreno, que va arribar a la presidènci­a apadrinat per Correa, al cap de poc temps va abjurar del seu llegat. Acabarà el seu període amb gairebé un 30% de pobres i una caiguda del PIB el 2020 de gairebé 10 punts. Va enfrontar un alçament social i se’l culpa de la pèssima gestió de la pandèmia, que ha deixat uns 11.000 morts.

L’estès rebuig del que anomenen el Morenato ha permès a Correa recuperar la iniciativa i, a cavall d’Arauz, tornar a tenir influència al seu país malgrat les causes judicials per suposada corrupció que l’han tret de l’arena electoral. «Recuperar el futur» és la consigna que insta els equatorian­s a recordar temps més amables. Si Arauz no obté el 40% dels sufragis positius i 10 punts de distància, haurà d’anar a una segona volta. «No experiment­em més amb l’Equador, no assagem amb receptes fracassade­s», va respondre Lasso. Exdirector del Banco Guayaquil, representa les expression­s més conservado­res del seu país i, també, els sectors econòmics més dinàmics de l’Equador, establerts a la costa.

El candidat indígena

Hi ha un tercer competidor, ubicat no gaire lluny de Lasso a les enquestes. Es tracta de Yaku Pérez, un advocat de 50 anys que pertany a la nació originària Kichwa-Kañari i en aquesta contesa representa el Moviment d’Unitat Plurinacio­nal Pachakutik, l’instrument polític de la Confederac­ió de Nacionalit­ats Indígenes de l’Equador (Conaie). Malgrat el seu programa ambientali­sta i de centreesqu­erra,

El rebuig de Lenin Moreno permet a l’expresiden­t Correa recuperar la iniciativa i tornar a influir

el moviment indígena s’ha portat molt malament amb Correa i és molt poc probable que s’inclini per Arauz a l’abril. Pérez va ser un dels líders de l’esclat social del 2019. Intentarà captar els atomitzats sectors progressis­tes que no volen saber res de la proclama «socialisme del segle XXI». Lasso ha sortit a celebrar-ho: «És una persona valuosa que estarà convidada a participar en el Govern d’unitat. Correa va respondre: «Déu els cria i ells s’ajunten».

A poques hores dels comicis, els equatorian­s senten promeses de prosperita­t i també crides a evitar els riscos d’una polaritzac­ió política en cas que venci el «correisme», fins i tot amb una versió de baixes calories de la seva revolució ciutadana.

 ?? Rodrigo Buendía / AFP ?? Simpatitza­nts de Guillermo Lasso assisteixe­n a un míting del candidat, a Quito.
Rodrigo Buendía / AFP Simpatitza­nts de Guillermo Lasso assisteixe­n a un míting del candidat, a Quito.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain