El Periódico - Català

La junta militar birmana censura Facebook per aturar la protesta

> Les mostres de malestar contra l’Exèrcit van en augment i a la segona ciutat del país es registren manifestac­ions

- ADRIÁN FONCILLAS

L’Exèrcit birmà va censurar ahir Facebook i altres xarxes socials per embridar les protestes socials contra l’aldarull de dilluns. Les mostres de descontent­ament i ira han augmentat tímidament amb el pas dels dies, cosa que ha empès els militars a tallar els seus canals de comunicaci­ó abans que germinin en un moviment perillós.

El control de la informació figura al llibret del bon colpista. En les hores posteriors a la detenció de la cúpula de la Lliga Nacional per la Democràcia (LND) ja abundaven els talls a internet i la xarxa de telefonia. Ahir al matí es va bloquejar o es restringia l’accés a Instagram, WhatsApp i Facebook, va confirmar l’organitzac­ió independen­t NetBlocks. Només el canal televisiu Myawaddy, vinculat a l’Exèrcit, emetia dilluns i moltes de les cadenes seguien ahir sense senyal. L’apagada informativ­a refresca el record del mig segle de dictadura militar que els birmans creien feliçment enterrada.

Cap plataforma s’acosta a Facebook a Birmània. L’ambiciosa estratègia de Mark Zuckerberg per dotar d’internet els països desconnect­ats del sud-est asiàtic a canvi d’incorporar Facebook

com a producte estrella va disparar el seu ús el 2014. És paradoxal que els militars censurin l’eina que va facilitar les seves barbàries més grans. La repressió sobre l’ètnia rohingya va ser precedida d’una allau de notícies falses sense filtre a través de Facebook que va disparar el sentiment antimusulm­à en la població. Zuckerberg va haver d’admetre que la seva plataforma havia jugat un paper decisiu en la violència ètnica i va prometre incrementa­r els controls sobre el flux de la informació.

Protesta al carrer

Les tímides protestes ciutadanes no es correspone­n amb el malestar que descriuen les cròniques. Hi influeixen les dificultos­es comunicaci­ons i la por d’un Exèrcit que va sufocar sense pietat passats aixecament­s, però cada dia s’hi afegeixen capítols de desobedièn­cia. Ahir va tenir lloc a Mandalay, la segona ciutat del país, la primera protesta al carrer. Centenars de persones van exigir l’immediat alliberame­nt dels seus representa­nts polítics abans que la policia antiavalot­s les dispersés.

Molts metges s’han negat a continuar treballant per al Govern colpista i ara atenen en clíniques privades o als seus domicilis. Les cassolades creixen des dels balcons de Rangun quan es fa de nit.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain