El Periódico - Català

L’independen­tisme apunta a Pimec amb la idea de convertir-la en l’única patronal catalana

> Pere Barrios, membre de la candidatur­a secessioni­sta en l’organisme cameral, encapçala la proposta promoguda per l’Assemblea per emular l’operació realitzada a la Cambra

- AGUSTÍ SALA GABRIEL UBIETO

Pere Barrios, actual vicepresid­ent de la Cambra de Comerç, encapçalar­à la candidatur­a independen­tista per presidir la patronal Pimec a les eleccions que se celebraran el 23 de febrer i en les quals finalitzar­à el mandat de l’actual president, Josep González, que ha ocupat el càrrec durant 23 anys.

Barrios, fundador de l’empresa Recam Làser, va ser un dels potencials candidats a presidir la Cambra de Comerç de Barcelona a través de la candidatur­a ‘Eines de País’ promoguda per l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC), que finalment va optar per Joan Canadell, avui en la llista de JxCat a les eleccions. El moviment independen­tista torna a intentar aconseguir els comandamen­ts d’una de les entitats de pes en l’economia catalana, la principal patronal de pimes, com va fer amb la Cambra. I no només això sinó que també apunta la seva artilleria cap a l’altra gran patronal, Foment del Treball, ja que un dels seus objectius és convèncer el Govern perquè suprimeixi la representa­tivitat institucio­nal d’aquesta i Pimec passi a ser l’única patronal catalana

La llista del candidat alternatiu a l’oficialist­a de l’actual secretari general, Antoni Cañete, encara no està finalitzad­a (l’han de formar 40 persones) ni compta amb els 100 avals necessaris per formalitza­r la seva candidatur­a atesa la pressa amb què s’han convocat les eleccions. El termini per presentar candidatur­es va del pròxim dilluns 8 al divendres 12.

Estat propi

Tampoc té un programa definit, a part de dues prioritats: la de batre Foment i treballar perquè Catalunya sigui un estat independen­t. González, que preveia inicialmen­t cedir el testimoni a l’estiu del 2022, va optar aquesta setmana per accelerar el relleu. Els socis de la gran patronal de les pimes catalanes hauran d’escollir un nou president. I Barrios va fer públicamen­t el pas i es postula com la cara visible de l’opció independen­tista per presidir Pimec. L’actual candidat ha reconegut que la seva llista no està tancada i que hi podria haver un canvi de presidenci­able si troben una altra persona «millor preparada» per assumir el repte.

Barrios va manifestar que Pimec «necessita un canvi» i «canvi radical de tarannà» i va acusar, veladament, d’autoritari­sme el president sortint. «No pots ni obrir la boca», va declarar. Canadell, que el 2014 va mirar de formar una candidatur­a per presidir Pimec i avui forma part de la llista electoral de JxCat, ja va ser objecte recent d’una querella per part de Pimec després d’insinuar que «hi ha patronals que fa 25 anys que no fan eleccions». El candidat independen­tista va considerar que la convocatòr­ia d’eleccions oficialitz­ada aquesta setmana té una «falta d’ètica democràtic­a», a causa del poc temps per reunir els avals necessaris abans del 12 de febrer. Barrios necessita 100 avals dels 130.000 associats que té Pimec a tot Catalunya.

Barrios defensa que la seva candidatur­a és «independen­t» i va rebutjar identifica­r-se plenament amb l’ANC, tot i que ell provingui directamen­t d’Eines de País, el braç empresaria­l d’aquesta organitzac­ió. A més, el cicerone en la roda de premsa de presentaci­ó de la seva candidatur­a va ser David Fernàndez, actual vicepresid­ent de l’ANC, al seu torn promotor de la patronal secessioni­sta ‘Anem per Feina’. També va rebutjar l’etiqueta de «candidatur­a independen­tista», tot i que va respondre afirmativa­ment a la pregunta de si ell, en cas de ser elegit president de Pimec, treballari­a activament per contribuir que Catalunya sigui un estat independen­t. «Ens encantaria», va sentenciar. «No ens hem d’avergonyir de tenir empresaris independen­tistes», va afegir.

El candidat promogut per l’ANC va emfatitzar, gairebé com a únic punt de moment en el seu programa, la necessitat de suprimir la representa­tivitat empresaria­l de l’altra gran patronal catalana, Foment. «Volem que Pimec sigui l’única patronal de Catalunya», va afirmar. Avui, després del pacte segellat el 2019 que va tancar 12 anys de litigis, Pimec i Foment ostenten el 50% de representa­tivitat empresaria­l als òrgans institucio­nals i de negociació col·lectiva.

Pes de les pimes

A més d’aspirar a un Estat propi, l’objectiu és que Foment deixi de tenir representa­tivitat

«Les pimes som el 99,8% de les empreses del país i Foment només en té un petit grapat. Les grans empreses no necessiten una patronal per a res», va afirmar. «Resignar-se al 50% [de la representa­tivitat empresaria­l] em sembla poc ambiciós», va afegir. Barrios no va detallar com pretén aconseguir apartar Foment del Treball, una cosa que requeriria, com a mínim, del recolzamen­t explícit del Govern i una reforma de l’Estatut.

Un dels motius pels quals Pere Barrios considera que és millor candidat que Antoni Cañete, l’actual secretari general (des del 2006) i ‘delfí’ designat per Josep González, és perquè es considera «empresari amb mèrits». «[Cañete] com a secretari general és difícilmen­t millorable, però el president de Pimec ha de ser necessària­ment un empresari amb mèrits», va asseverar.

Barrios és el president i fundador de la metal·lúrgica Recam Làser, amb seu a Caldes de Montbui, amb uns 400 empleats. Cañete presentarà avui divendres la seva candidatur­a públicamen­t en qualitat de president honorífic del grup d’empreses, Cofme, del qual va ser director executiu abans d’entrar a Pimec.

Antoni Cañete presentarà avui divendres públicamen­t la seva candidatur­a

 ?? Albert Bertran ?? Barrios, darrere de Canadell el 2019, quan es va presentar la candidatur­a per a la Cambra de Comerç.
Albert Bertran Barrios, darrere de Canadell el 2019, quan es va presentar la candidatur­a per a la Cambra de Comerç.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain