El Periódico - Català

Els ‘riders’ demanen al carrer diferents models laborals

> Els partidaris de continuar operant com a autònoms protesten a 10 ciutats

- GABRIEL UBIETO

La irrupció arreu del món de les plataforme­s digitals està estenent també allà on operen el debat sobre els seus models laborals. Les multinacio­nals com ara Uber, Deliveroo i Glovo es troben amb moviments locals que reivindiqu­en millors condicions de treball. També altres corrents, que defensen els mateixos models que les empreses, es mobilitzen per evitar canvis legislatiu­s que puguin alterar les actuals regles del joc.

Ahir, a les principals ciutats de tot Espanya s’havien citat els segons per protestar contra la nova llei que prepara el Ministeri de Treball en relació amb el treball a plataforme­s. I els primers han convocat protestes en diferents països per al 24 de febrer.

Aquests últims, sota l’òptica de pensa global, actua localment, pretenen ser reconeguts com a empleats per les plataforme­s. S’han agrupat sota les sigles UWA (Unides World Action). Una unió internacio­nal de 17 organitzac­ions sindicals de més de 10 països d’Europa i Amèrica Llatina. «Nosaltres, treballado­rs i treballado­res de plataforma, som ocupats i no socis sense drets» és el lema sota el qual han fet una crida a concentrar­se el dia 24 davant les delegacion­s de la UE per exigir una directiva europea sobre els drets laborals del treball a plataforme­s. Una que vagi més enllà del blindatge de mínims que va aprovar l’abril del 2019 el Parlament Europeu per garantir uns mínims drets per als treballado­rs «atípics».

Marxa a Barcelona

Dos models laborals antagònics surten, doncs, aquest mes als carrers per reivindica­r els seus drets. A Espanya, les associacio­ns de riders que pretenen continuar sent autònoms i que es van manifestar ahir a 10 ciutats van portar la seva protesta també a Barcelona, on, segons la Guàrdia Urbana, 300 persones van participar en la marxa.

La llei en la qual treballa el Govern arriba després d’una censura pràcticame­nt unànime des dels tribunals espanyols al model d’autònoms, consideran­t-los falsos i exigint a les empreses quantitats milionàrie­s que deuen a la Seguretat Social. Entre Amazon, Glovo, Deliveroo, UberEats i Stuart deuen més de 25 milions d’euros al fisc espanyol.

Dimecres de la setmana que ve està prevista la que en principi serà l’última reunió entre Treball, la patronal i les centrals sindicals, per acabar de pactar la nova llei.

 ?? Jordi Cotrina ?? Caravana de ‘riders’, ahir, al passeig de Gràcia de Barcelona.
Jordi Cotrina Caravana de ‘riders’, ahir, al passeig de Gràcia de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain