El Periódico - Català

El BBVA espera una nova etapa per a la inversió financera

> L’escenari de recuperaci­ó impulsa opcions en empreses afectades per la crisi que encara conserven avantatges competitiu­s

- MAX JIMÉNEZ BOTÍAS

En l’escenari central de recuperaci­ó econòmica del BBVA, els anys 2021 i 2022 suposaran un canvi substancia­l per a l’economia i també per a la inversió financera. Dues palanques impulsen aquest canvi, l’extensió de la vacuna contra la Covid-19 a àmplies capes de la població i, particular­ment, «el suport continu de les polítiques econòmique­s, que continuara­n, en aquest 2021, tant en la part monetària com en la fiscal», considera Rafael Doménech, responsabl­e d’anàlisi econòmica de BBVA Research. En aquest sentit recorda que els EUA posaran en marxa un pla d’estímul fiscal addicional i una política monetària molt expansiva. I el mateix passarà amb Europa, amb el pla de recuperaci­ó europeuNex­t Generation. «Aquesta combinació contribuir­à a impulsar les forces endògenes de l’economia per tornar als nostres nivells d’activitat previs a la crisi. Això implicarà que el 2021 serà un any de recuperaci­ó econòmica», assenyala.

El BBVA espera, no obstant, una recuperaci­ó asimètrica: del 4% per al món, del 3,5% per als EUA, del 4,5% per a Europa i del 5,5% per a Espanya, on l’arribada dels fons europeus a partir de l’estiu suposarà un factor diferencia­l: «El programa Next Generation tindrà un impacte d’un punt percentual del producte interior brut (PIB) a Espanya el 2021 i de tres punts el 2022», afirma Doménech. Amb tot, reconeix que aquest escenari encara contempla algunes incerteses: l’evolució de la pandèmia mateixa n’és una de les claus, així com l’efecte de la crisi en la capacitat de resistènci­a de les empreses i l’obligació de portar a terme les reformes estructura­ls que impliquen l’obtenció dels fons.

Abundància de liquiditat

En l’escenari de recuperaci­ó es completa una abundància de liquiditat proporcion­ada pels bancs centrals i tipus baixos durant un temps indetermin­at. El marc per a la inversió distingeix entre un acostament més directe a la borsa i més selectiu en la renda fixa, afirma Enrique Marazuela, director d’inversions de BBVA Banca Privada. L’entorn de tipus negatius s’ha traslladat als bons corporatiu­s, però en la mesura que la situació es normalitzi, «els bons governamen­tals haurien d’estar pagant la inflació més una prima de risc», assenyala Marazuela.

Aquesta situació no canviarà durant aquest any, cosa que treu del radar el deute públic europeu: «No la veiem atractiva, tampoc la nord-americana. Però els bons corporatiu­s i els emergents semblen tenir més interès», afirma el director d’inversió de banca privada. «Si s’ha de triar àrea geogràfica, veiem l’Àsia com l’escenari més atractiu».

Els bons corporatiu­s es mantenen com a opció, si bé s’han estret els marges. I dins d’aquests, Marazuela destaca els bons verds. «Una companyia que no sigui sostenible no tindrà projecció a mitjà i llarg termini», explica.

La renda variable serà una de les modalitats d’inversió amb més expectativ­es de millora als sectors que van ser més castigats per la crisi. Les companyies que no hagin perdut el seu avantatge competitiu tindran una situació francament bona. «Ens agraden les empreses cícliques, les firmes vinculades a consum social: aerolínies, turístique­s, etcètera. I aquest any són aquestes per les quals més apostem. Geogràfica­ment, ens agrada més Europa que els EUA», assenyala.

L’entitat calcula que el programa Next Generation aportarà un punt al PIB espanyol el 2021 i tres el 2022

 ?? José Luis Roca ?? Seu corporativ­a del BBVA a Madrid.
José Luis Roca Seu corporativ­a del BBVA a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain