El Periódico - Català

A l’equador de la campanya Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO. La presència del PDECat, contra Puigdemont, i la candidatur­a d’Illa són les grans novetats

- Joan Tapia

Ja portem una setmana d’una campanya per a unes eleccions catalanes rellevants –el Madrid polític està pendent del resultat– però també anòmales, tant per l’absència de mítings i actes massius com pel temor de la pandèmia que pot afectar la participac­ió i la constituci­ó de les meses electorals.

La candidatur­a de Salvador Illa continua agitant les aigües. En el debat de TVE de diumenge passat Illa va centrar tots els atacs, tant dels independen­tistes com dels altres constituci­onalistes. El sondeig flaix del CIS, conegut ahir, situa el PSC com el primer partit i Illa com el candidat preferit a president, però també continua constatant que ERC és, amb ampli marge, la força que més electors creuen que guanyarà les eleccions (32% davant el 17% del PSC i el 8,2% de JxCat).

En el camp independen­tista contrasta la unitat en públic de suport als presos (d’ERC i de JxCat) tot just sortits de les presons amb les fortes polèmiques entre els seus candidats. Pere Aragonès, amb sòlides intervenci­ons en el debat de TVE i en diverses entreviste­s, està reforçant la seva personalit­at d’aspirant presidenci­al, ajudat per un actiu Oriol Junqueras que ha sortit amb força a lluitar i que desqualifi­ca tant Illa com la candidata de JxCat, Laura Borràs, que insisteix que és l’única que garanteix un Govern que només compti amb independen­tistes. S’ha notat també un cert retraïment de Puigdemont i una pugna interna a la CUP, que ha desautorit­zat algunes posicions de la seva candidata Dolors Sabater.

La novetat a la campanya és la presència del PDECat, el partit hereu de l’antiga CDC que va avalar el 2017 la candidatur­a de JxCat dominada per Puigdemont i els seus seguidors, i que ara ha decidit presentar-se per compte propi i contra Puigdemont. Les enquestes diuen que no aconseguir­à el 3% i per tant no entrarà al Parlament, però la seva visualitza­ció pública acaba de començar. La seva candidata, Àngels Chacón, emfatitza les posicions de l’antiga CDC (escola concertada, suport a les iniciative­s empresaria­ls, baixada d’impostos) a la caça del possible electorat perdut del pujolisme. Aquesta setmana ha tingut un ferm recolzamen­t del PNB, rellevant perquè hi ha sectors catalanist­es de pes que lamenten l’absència d’un partit com el basc: nacionalis­ta, centrista i que sap negociar i pactar.

¿Entrarà al final el PDECat al Parlament? No tots els antics votants de CDC estan còmodes en el radicalism­e de Puigdemont i Borràs. I el mateix Artur Mas –i Andreu

Mas-Colell– li han donat el seu suport, tot i que amb certa contenció. Però el PNB és un partit d’èxit que va saber liquidar les seves escissions, mentre que el PDECat –i Artur Mas– li van posar safata de plata al puigdemont­isme el 2017. Al PDECat li va faltar coherència i el no-pacte amb el PNC de Marta Pascal, la primera que es va enfrontar a Puigdemont, tampoc l’engreixarà. Però si aconseguei­x escons pot tenir un paper decisiu en el pròxim Parlament.

A la dreta sembla segura la caiguda de Cs respecte al 2017 i un cert ascens del PP –fa setmanes que Pablo Casado ve a Catalunya– que podria quedar deslluït pels resultats de Vox, que sembla tenir segura la seva representa­ció parlamentà­ria.

A l’equador de la campanya hi ha més incògnites que certeses i el CIS preveu una cosa que trencaria la força de gravetat de la política catalana dels últims temps. L’independen­tisme es quedaria sobre el 43% dels vots davant el 48% del 2015 i el 2017, i perdria així la majoria absoluta. Un canvi radical que és difícil de creure.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain