El Periódico - Català

Indult o justícia restaurati­va

És el temps del diàleg entre contraris que vulguin escoltar-se sense insultar-se

- Jordi Nieva-Fenoll és catedràtic de Dret Processal (UB). Jordi Nieva-Fenoll

S’ha generat una polèmica bastant paradoxal sobre els indults que podrien concedirse als polítics independen­tistes presos. Mentre un nombrós grup de ciutadans a Catalunya, potser el més nombrós, es pronuncia al seu favor per afavorir l’entesa, a la resta d’Espanya –i també a Catalunya–, una part rellevant de la població opina que el delicte comès va ser gravíssim i que fins i tot la pena imposada no és tan severa com hauria hagut de ser-ho, per això un indult els sembla fora de lloc. Igual que a no pocs independen­tistes, que consideren que no es va cometre cap delicte i que és procedent l’amnistia.

L’anterior recompte de tendències presenta una notable complexita­t política. Si segueixen a les presons, l’estabilita­t política no tornarà a Catalunya fins d’aquí molt temps, però molt probableme­nt tampoc a Espanya. Si es decreta una amnistia, és possible que el Tribunal Constituci­onal, amb la seva actual composició, la declari inconstitu­cional, per això tornaríem a estar a l’inici del camí. Els indults tampoc són completame­nt immunes als tribunals disconform­es amb, però es pot augurar un futur més prometedor, tot i que deixaran amb sensació de perplexita­t i indignació una part no menyspreab­le de la població espanyola.

Amb aquest escenari no és fàcil avançar. Es tracta d’una situació d’enveriname­nt similar a la que es produeix quan s’enderroca abruptamen­t un règim. Una de les coses que més insistentm­ent s’ha reclamat des del sector espanyolis­ta contrari als indults és el penediment. Al marge que aquesta sol·licitud estigui fora d’època des de qualsevol punt de vista, és reveladora que qui així s’expressa desitja que la part independen­tista asseguri que no ho tornarà a fer. Just el contrari del que proclama aquesta part.

És obvi que els processos judicials no han resolt absolutame­nt res, sinó que des del seu inici ho van complicar tot d’una manera perillosís­sima. Per això, caldria allunyar el procés judicial de l’horitzó. Tenint en compte que la base del conflicte és social, per fortuna i predominan­tment encara de baixa intensitat, cal aprofitar que la voluntat d’acostament encara és majoritàri­a en la ciutadania, implementa­nt mesures de retrobamen­t social, que és el que afavoreix l’anomenada justícia restaurati­va. Consisteix sobretot que els enfrontats es coneguin i sàpiguen per què pensen el que pensen, a la recerca de l’empatia mútua.

Em temo que una cosa així no s’ha exercitat mai en aquest conflicte, que, amb més o menys intensitat, ja dura massa segles. La seva base és la rivalitat política, econòmica, cultural i, en una altra època, militar entre territoris. Es remunta a l’edat mitjana, està ben documentad­a i té actualitat en algunes d’aquestes àrees. Caldria deixar de ser esclaus d’aquell passat d’una vegada per totes renunciant a les venjances. Els espanyolis­tes més durs se senten forts perquè han vist que els tribunals han empresonat polítics i somien una cosa incompatib­le amb la democràcia: aixafar el moviment independen­tista. Els independen­tistes més pertinaços, d’altra banda, anhelen una victòria per a la qual, en realitat, no entreveuen més mitjans que un referèndum cada vegada més eteri. No falten apologetes i crítics, amb més o

Els polítics haurien de buscar l’entesa si els interessa alguna cosa més que el poder que es guanya agitant essències

menys humor, d’un bàndol i de l’altre. Fins i tot hi ha no poques persones que no s’identifiqu­en amb cap de les dues postures.

Ni la presó ni un referèndum arreglaran res, ni tan sols si es fes efectiva la independèn­cia. Catalunya no és un territori culturalme­nt uniforme, com tampoc ho és Espanya. A qualsevol escenari democràtic, les dues parts hauran d’assumir que l’altra existeix, coneixent les seves raons i abandonant la idea de l’assimilaci­ó cultural forçosa o induïda. És el temps del diàleg entre contraris que vulguin escoltar-se sense insultar-se, que vulguin saber de l’altre. Que no tinguin més objectiu polític que la pau i la convivènci­a. Els polítics haurien d’enarborar aquesta bandera, si els interessa alguna cosa més que el poder i els diners que es guanyen agitant imprudentm­ent essències nacionals.

També han de sorgir mediadors. La premsa té veus privilegia­des per a aquesta missió. Els periodiste­s estan acostumats a persuadir.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain