El Periódico - Català

No voti contra vostè

- Antonio Franco

Com sempre, hauríem de ser curosos al votar. Ara hi ha raons afegides. Els catalans tenim experiènci­es recents que recorden que la vida quotidiana i els seus problemes, fins i tot la mort per malaltia i la pobresa, estan vinculats amb les decisions dels qui elegim a les urnes. Només cada quatre anys podem contribuir a mantenir un rumb o a canviar-lo. Ara toca elegir.

Hi penso després de veure la foto pòster dels nou polítics presos exhibint-se al poder trepitjar el carrer. La imatge té de tot, començant pel reflex de la fermesa en les seves conviccion­s. Però inclou també la dissimulac­ió de la seva falta d’unitat. Uns són partidaris d’aquell «ho tornarem a fer» ara i aquí, d’altres hi anteposen el seu desig de sobreviure profession­alment governant l’autonomia fins que Catalunya sigui una altra cosa. Van voler portar-nos a Ítaca sense respectar les lleis i van esquinçar el país potser per sempre; ara mostren la seva aspiració –ja més modesta– d’una innegociab­le amnistia tot i que impera la sospita que acceptaran l’indult raonable i no fàcil que arriba a pesar seu.

A la foto no s’hi veu lògicament que pensen molt en Illa, que podria protagonit­zar el seu desastre perquè portaria sota el braç el final de tantes cadires, sous i influèncie­s per a molts amics seus. Tampoc hi apareix Laura Borràs, perquè no ha anat a la presó tot i que tingui un lleig judici pendent. Aquesta candidata postpujoli­sta crida l’atenció per prometre com a gest anticorrup­ció que si forma Govern vetarà la contractac­ió d’empreses de l’Ibex. És conseqüent (ella està acusada de contractar a dit i sense complir les regles amics personals que, això sí, no eren de l’Ibex).

S’ha de mesurar el vot. Tots, i entre els que solen recolzar els independen­tistes. Que les seves consciènci­es no oblidin que els seus líders han fet quallar aquest model sense president real, amb Parlament inoperant i talls impunes a la Meridiana. I amb rècord d’Espanya –tot i que no els agradi aquesta paraula– de morts als geriàtrics quan va arribar la Covid. Ara tenen a les mans la continuïta­t que reclamen els nou de la foto o optar per algun canvi, encara que sigui petit i sense sortir del nacionalis­me.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain