El Periódico - Català

Sortir de la crisi

S’ha de reconstrui­r l’autogovern

- Javier Pacheco

Afrontem unes eleccions al Parlament plenes d’incerteses. Venim d’uns anys complexos per a l’autogovern de Catalunya, per al desenvolup­ament econòmic i per a la cohesió social. A més, l’economia no corregeix les desigualta­ts socials, fa créixer la precarieta­t i augmenta la vulnerabil­itat social.

Els partits polítics tenen la responsabi­litat de reconstrui­r un marc institucio­nal que doni plenes capacitats per desenvolup­ar l’autogovern de Catalunya amb més recursos i més despesa social. La salut, l’educació, els serveis socials, la protecció social, la dependènci­a, necessiten una forta inversió en les administra­cions públiques per donar resposta a la ciutadania, que ha pres consciènci­a durant la pandèmia de quines són les veritables necessitat­s per viure amb dignitat. Per tenir els recursos necessaris és urgent afrontar una reforma del sistema fiscal del nostre país, que incrementi la capacitat de recaptació de forma similar als països del nostre entorn.

La Catalunya social que volem no s’entén si no és amb treball digne, amb salaris dignes, amb més i millor ocupació. La sortida de la crisi ha de comportar un canvi de model productiu i econòmic i una reformulac­ió del mercat de treball. Els fons de reconstruc­ció europeus són una oportunita­t que no podem deixar passar. És imprescind­ible que els pròxims mesos i anys articulem una xarxa de concertaci­ó i coordinaci­ó, sectorial i territoria­l, per desenvolup­ar els projectes estratègic­s que han de multiplica­r les capacitats de digitalitz­ació d’un país que té la millor xarxa de connexió digital d’Europa i posar-se al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic amb una aposta ferma i decidida de transforma­ció del sector energètic. Aquest país, amb fonts de generació envejables, pot trencar els oligopolis energètics amb una bona inversió en energies renovables.

Tenim el deure moral d’enfortir el sistema de dependènci­a i resoldre les carències del sistema de cures a les persones grans que s’han mostrat letals en la pandèmia. Els treballs de cures han de guanyar valor social i millors salaris. Només la gestió directa pública pot garantir el desenvolup­ament ple d’aquests sectors.

És capital tornar els equilibris en les relacions de treball per corregir la precarieta­t laboral i la inestabili­tat contractua­l envaïda per la temporalit­at, la rotació i la parcialita­t no volguda. Per això és imprescind­ible derogar les reformes laborals. Per afrontar els nous reptes, són necessaris canvis. S’han de formar els milers de persones que hauran de canviar de lloc de treball. S’ha de millorar la productivi­tat de la nostra economia, amb nous sectors emergents que s’integrin als marcs de la digitalitz­ació i de l’economia circular. És imprescind­ible invertir en la seguretat i la salut de la classe treballado­ra perquè malgrat l’alentiment de l’economia puja la sinistrali­tat. Volem democratit­zar les empreses amb més participac­ió de les treballado­res i els treballado­rs, aprofitant el seu coneixemen­t i les dades compartide­s, fent de la intel·ligència artificial un instrument per obrir nous rols de relacions entre empresaris i treballado­rs i repartir els beneficis i la responsabi­litat d’una manera més equilibrad­a. La política ha d’afrontar el futur del treball mitjançant el diàleg social, la concertaci­ó, els acords estratègic­s, els consensos.

S’ha d’iniciar una nova etapa per a Catalunya que aprofiti tot el potencial d’una societat preparada per a un futur millor i més just.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain