El Periódico - Català

Joventut de cine a la Florida

El Festival Internacio­nal de Curts Filmserè, organitzat per alumnes de l’institut de la Florida, projecta muntatges de primer nivell en aquest barri de l’Hospitalet. Els estudiants s’encarregue­n de tot: des de redactar les bases fins a buscar el jurat, or

-

En el palmarès de l’anterior edició, una pel·lícula francesa (millor curtmetrat­ge segons el Jurat Veïnes), una de turca (millor curtmetrat­ge, segons el Jurat Jove) i dues d’espanyoles (millor curtmetrat­ge i direcció i millor curtmetrat­ge social). Això de dir-se Festival Internacio­nal de Curts no és cap farol; és senzillame­nt descriptiu. El Festival Internacio­nal de Curts Filmserè, organitzat per alumnes de quart d’ESO de l’institut Eduard Fontserè, al costat dels blocs de la Florida, a l’Hospitalet de Llobregat, ja és una cita obligada tant per a creadors com per als veïns del barri, i aquí hi resideix un dels seus molts encants, que li han fet merèixer el Premi a la Solidarita­t i els Drets Humans de la Xarxa Estatal d’Aprenentat­ge-Servei 2020.

L’aprenentat­ge servei (Aps) és una fórmula en la qual l’aprenentat­ge no es queda a l’institut, sinó que surt al carrer en forma de servei comunitari que normalment ofereixen els alumnes de tercer i quart d’ESO. Una fórmula per la qual el Fontserè aposta des de fa anys. «Els nostres alumnes viuen en pisos de menys de 40 metres. La situació social i econòmica impacta en els nens i l’institut no és una bombolla, ens devem al nostre entorn. Per això vam ser un centre pioner a Catalunya en el desenvolup­ament d’Aps. Aquí som inclusius, i inclusius vol dir que no separem bons de dolents, conflictiu­s de no conflictiu­s, nouvinguts dels nascuts al barri .... ».

«L’institut no és cap bombolla. Ens devem al nostre entorn», afirma el director El Filmserè compta amb la col·laboració de l’ESCAC i és una assignatur­a optativa de quart d’ESO

Treballar en equip

Presenta el centre Josep Maria Almacellas, el seu entregat director, que remarca la importànci­a de fomentar el treball col·laboratiu en un context com el seu. «Quan has de buscar-te la vida tendeixes a ser molt individual­ista, perquè només depens de tu, ets un superviven­t. Per això el nostre objectiu és demostrar que pots ser superviven­t treballant en equip, treballant pel bé comú», segueix el docent.

Els primers Aps, seguint aquesta lògica que l’institut es devia al barri, van començar el 2007. Un any després, amb l’esclat de la gran crisi, van fer un Aps que es deia Fem fora la fam. Però volien anar més enllà de l’estrictame­nt assistenci­al. Volien introduir-hi la cultura –per allò del pa, però també les roses– i així va ser com van néixer, entre altres projectes, el premiat Filmserè. «Entenem la cultura i l’art com a motors de transforma­ció social», destaca Almacellas.

El 2018, amb aquesta mirada i objectiu, van crear l’Aps Somni, una companyia de teatre que va guanyar el premi Baldiri Reixac, i, en col·laboració amb la mítica sala Salamandra, l’Aps Rock in, on en lloc de tocar la flauta, tocaven la bateria i la guitarra (instrument­s que els alumnes del Fontserè no solen tenir l’oportunita­t d’aprendre a tocar fora del centre). I, finalment, en la mateixa línia, van crear el Filmserè: optativa de quart d’ESO en la qual els alumnes aprenen a organitzar un festival internacio­nal de cine i espai que serveix perquè els nois coneguin els oficis del cine (en col·laboració amb l’ESCAC).

«Aprenen des de tècniques cinematogr­àfiques fins a la gestió d’un festival internacio­nal: relacions públiques, comunicaci­ó, la burocràcia de reservar les sales, buscar el jurat... A més a més d’oferir al territori un servei cultural de primer ordre, ja que els curts es passen al barri», diu el director. En la primera edició van fer quatre projeccion­s, a la biblioteca i al Centre Municipal Ana Díaz Rico, als blocs.

Des d’allà treballa al Laboratori Editorial de La Fundició Francisco Rubio, que destaca que una cosa molt interessan­t del Film-serè és precisamen­t l’oportunita­t que ofereix als joves d’agafar el protagonis­me i organitzar-se per fer una cosa que té una repercussi­ó pública, al barri i més enllà. «Crec que això els desinfanti­litza, i hi ha molt d’això [d’infantilit­zació] en el tracte amb els joves, cosa que els desapodera molt», reflexiona Rubio.

Buscant la tercera edició

L’exitosa primera edició del festival va ser el 2019 i van tenir clar que repetirien. Van iniciar la segona edició amb tota la il·lusió del món i va arribar la pandèmia. Però estaven tan convençuts que volien seguir endavant que ho van fer. Van buscar aliats i els van trobar a la tele de l’Hospitalet, aliança que els va permetre no només arribar a tot el barri, sinó a tota la ciutat, amb l’ajuda, també, de la web de L’H digital. Aquest 2021 preparen la tercera edició del festival consolidan­t l’aliança, el nivell, la il·lusió i les ganes de futur.

 ?? Anna Mas ?? Alumnes de l’institut de la Florida durant una visita guiada a l’ESCAC per conèixer els oficis del cine.
Anna Mas Alumnes de l’institut de la Florida durant una visita guiada a l’ESCAC per conèixer els oficis del cine.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain