El Periódico - Català

Eva Baltasar guanya el premi Òmnium gràcies a ‘Boulder’

Jordi Cuixart, en tercer grau penitencia­ri, entrega per primera vegada en persona el guardó que concedeix l’entitat cultural que presideix.

- ANNA ABELLA MARTA CERVERA

La barcelonin­a Eva Baltasar va aconseguir ahir el premi Òmnium a la millor novel·la de l’any gràcies a Boulder, una història que torna als dilemes de la solitud, la no maternitat, la incomunica­ció, el desamor i el sexe que ja va transitar en la celebrada Permagel (Premi Llibreter 2018). Les dues obres són part d’un tríptic de llenguatge concís i ritme poètic que l’autora tancarà aquest 2021 amb Mamut.

Amb Boulder (Club Editor, en castellà a Literatura Random House), Baltasar (1978) es va imposar als altres dos finalistes, Sebastià Perelló (La mar rodona) i Miquel Martín i Serra (La drecera) en aquesta 4a edició del premi, el més ben dotat a obra publicada, amb 20.000 euros directes per al guanyador i 5.000 més per a promoció. Una edició que es va celebrar en un acte virtual, en el qual per primera vegada el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va poder entregar el premi en persona –«poc abans de tornar a la cel·la», va recordar–, ja que el 2018 ja estava a la presó pel procés.

El jurat va destacar de Boulder la capacitat «de retratar sense concession­s uns personatge­s de gran potència narrativa i estilístic­a que s’endinsen en camins poc transitats de la literatura catalana». La seva protagonis­ta, el sobrenom de la qual dona títol a la novel·la, al·ludeix a «les roques solitàries que suporten les inclemènci­es a la intempèrie i que apareixen quan es desglacen glacials», explicava la mateixa Baltasar llavors a aquest diari. «Boulder té clar com vol viure però no és la manera de viure de la majoria de la gent. Se sent a gust estant sola i al principi de la novel·la és feliç vivint així, però la vida la portarà lluny d’on ella se sent còmoda», va comentar ahir, minuts abans d’anunciar-se el premi, que va rebre recitant uns versos del poema de Walt Whitman Veu.

Cuinera en un barco mercant a la Patagònia, Boulder és feliç sense relacions estables, un inici que sorgeix, va recordar, d’una «imatge autobiogrà­fica de quan tenia 20 anys i anava amb motxilla per l’illa de Chiloé, a Xile, i vaig comprar passatges il·legals en un barco mercant per arribar al continent».

Quan Boulder coneix Samsa, s’entrega a l’amor, «una força diferent de la solitud. Però elegir l’amor fa que perdi una mica la seva essència. Ha de prendre decisions i això la fa patir», va assenyalar l’autora.

La no maternitat

«La seva parella és una dona que vol viure la maternitat. Boulder ho accepta, quan en realitat no ho desitja, i veu com l’embaràs transforma la seva parella en una espècie de monstre que ella no reconeix. Li costa viure en aquesta situació. Però això no significa que no accepti ser una mare i ha de buscar els seus espais de maternitat dins de la seva bombolla de solitud», va explicar Baltasar.

Abans d’entregar el premi, Cuixart va recordar que aquest guardó «va néixer per dignificar les lletres catalanes» i va acusar «els poders de l’Estat» de «limitar el poder de la paraula», una cosa que veuen com una «amenaça». El president d’Òmnium també va denunciar la «greu irresponsa­bilitat de les administra­cions que no defensen la cultura com un bé essencial, com estan fent, que la deixen desemparad­a i abandonada», posant «en perill» molts creadors i creadores. «Urnes plenes, llibreries obertes i que la cultura ho inundi tot», va concloure.

nLes llibreries podran tornar a obrir les seves portes a partir d’aquest dilluns i durant les dues setmanes vinents. El Procicat comença a flexibilit­zar la normativa imposada després de Nadal. La nova considerac­ió de la Generalita­t de les botigues de llibres com a equipament­s culturals i, per tant, essencials farà possible que estiguin obertes com abans. És a dir, podran obrir entre setmana i també el cap de setmana independen­tment de la seva mida i de si estan o no en un centre comercial.

Des del 7 de gener les llibreries, com la resta dels comerços no essencials, es van veure obligades a tancar els caps de setmana per complir les restriccio­ns del Procicat per contenir la tercera onada del coronaviru­s. De la mateixa manera, les llibreries més grans de 400 metres quadrats van haver de tancar les seves portes, també entre setmana. «L’impacte econòmic ha sigut molt negatiu», va explicar Marià Marín, secretari tècnic del Gremi de Llibreters. «Aquest mes de gener en comparació amb la mateixa època de l’any anterior hem tingut un 39% menys de facturació».

Tornar a la feina tal com feien abans del 7 de gener era una cosa que el Gremi de Llibreters reclamava. «És una molt bona notícia. Feia molt temps que estàvem buscant una solució», va declarar Maria Carme Ferrer, presidenta de Llibreters de Catalunya. «Es va dir que les llibreries eren un bé essencial i amb aquesta decisió es demostra que tant el Procicat com el Govern ho accepten», va afegir. «Hem estat lluitant des del 7 de gener i hem comptat amb molt recolzamen­t dins de la Generalita­t».

Espais «segurs»

També va voler destacar l’esforç realitzat durant el confinamen­t per desenvolup­ar protocols de seguretat que fessin possible tornar a l’activitat minimitzan­t riscos. «Hem dissenyat uns protocols de seguretat molt rigorosos», va recordar. A falta de la publicació de la resolució al Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC), Ferrer es va mostrar prudent. «És una bona notícia però caldrà llegir la lletra petita». Les condicions exactes de la reobertura se sabran quan la resolució es publiqui al DOGC aquest cap de setmana.

El sector, com el dels teatres i els cines al seu dia, va celebrar que el Parlament reconegués la cultura com un bé essencial el passat 22 de setembre, cosa que no obstant no va impedir tancar l’activitat cultural la tardor passada davant la segona onada del coronaviru­s.

«La protagonis­ta se sent a gust amb la seva soledat», va recordar l’autora de ‘Permagel’

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain